Skočio hrvatski BDP

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4.3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2.8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu, prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4.3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2.8 posto. Realni rast BDP-a se u prva tri tromjesečja 2023. kretao od 1.4 do 2.8 posto pa rast od 4.3 posto u četvrtom tromjesečju predstavlja velik skok. 

Rast u posljednjem lanjskom tromjesečju je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, kada je iznosio 5.5 posto, a gospodarstvo raste već 12. kvartal zaredom.

Rast potrošnje i investicija

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5.3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže u odnosu na 3-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 6.0 posto na godišnjoj razini, otprilike isto kao i u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja za 0.2 posto nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 2.1 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4.4 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 8.5-postotni pad u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba pao za 8.7, dok je izvoz usluga porastao za 0.9 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je, pak, za 7.1 posto, znatno manje nego u prethodnom kvartalu, kada je potonuo za 12.1 posto.

Pritom je uvoz roba smanjen za 9.0 posto, dok je uvoz usluga porastao za 5.2 posto.

Rast brži od prosjeka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4.3 posto na godišnjoj razini, a 1.3 posto na kvartalnoj razini.

Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0.1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0.3 posto.

Gospodarstvo eurozone je, pak, u četvrtom lanjskom tromjesečju stagniralo na kvartalnoj, a poraslo za 0.1 posto na godišnjoj razini.

 

Pročitajte više