Škola kod Knina se urušava, kante su posvuda. Pogledajte kako izgleda

ŠKOLA u Oklaju kod Knina se raspada. Urušava se krov, kante su posvuda, a preko utičnica je stavljen najlon. 

Od Saše Kolomba, ravnatelja Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drnišu, pod koju spada i škola u Oklaju, ŠibenikIN doznaje da je pomoć za obnovu tražio još lani.

Tihomir Budank, načelnik Općine Promina, rekao im je da je u planu preseljenje vrtića na mjesto stare škole u Suknovcima.

"Škola izgleda grozno, kante su posvuda. Tete u vrtiću je strah upaliti svjetlo"

"Škola izgleda grozno. Kante za skupljanje vode postavljene su po cijeloj školi, a djecu iz vrtića sada su premjestili u druge prostorije u kojima samo ima manje kanti. Cijelo ljeto priča se o tome da će početi obnova škole. Tete u vrtiću je strah upaliti svjetlo, a utičnice su zaštitile najlonskim vrećicama! U taj vrtić ne ide jedno dijete, nego njih 28", ispričala je jedna majka.

Od Niveske Vlaić, ravnateljice Dječjeg vrtića Drniš pod kojim je i oklajski vrtić, doznaje se da problem već dulje postoji.

"Problem krovišta u toj školi ukazao se još odavno, a kako je tijekom zimskog perioda bilo puno kiše, krov je dodatno natopljen. Ravnatelj škole i ja zajedno smo pokušali naći neko rješenje te je obnovljen i ofarban unutarnji prostor kako bi djeca nakon praznika mogla ući u vrtić, ali kako je ovih dana ponovno palo puno kiše, problem se ponovio. Djeca iz vrtića zato su premještena u drugu prostoriju koju nam je ustupila škola, a koliko sam informirala Šibensko-kninska županije je dala suglasnost za obnovu krova", kazala je Vlaić.

Da je obnova krova škole u Oklaju prioritet, tvrdi i Senka Bilać, v.d. pročelnice Ureda župana. No odluka o odobravanju sredstava za sanaciju prvo mora proći Županijsku skupštinu.

Ravnatelj svjestan da je krov u jako lošem stanju

Saša Kolombo, ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog pod kojom je Područna škola Oklaj, svjestan je da je krov u jako lošem stanju te je i prošle školske godine od Županije tražio pomoć za obnovu.

"Kada su 1995. godine ponovno naseljena ova područja, sve vrtiće smjestili su u područne škole. Tako je u Drinovcima, Gradacu i Oklaju. Konkretno u Oklaju, riječ je o zgradi staroj 50 godina. Krov je u derutnom stanju i treba hitnu obnovu, a dio gdje je vrtić zapravo je u najgorem stanju. Radi se o velikom problemu te sam i tijekom prošle godine signalizirao da je situacija opasna zbog struje i prodora vode, a iz Šibensko-kninske županije to su konačno shvatili ove godine", govori Kolombo.

On je već zvao izvođače radova koji su dali ponudu te procijenili da će obnova krovišta koštati oko 250 tisuća kuna.

"Osim što odluka o dodijeli sredstava treba proći Županijsku skupštinu, mi moramo pričekati suho vrijeme da bi počeli s radovima. Zato smo sada djecu iz vrtića privremeno smjestili u naš prvi razred budući u njemu imamo samo tri prvašića. U svakom slučaju, krov je u jako lošem stanju i svjesni smo toga", zaključuje Kolombo.

Načelnik Općine Promina Tihomir Budank kaže da je u planu premještanje vrtića u staru školu u obližnjim Suknovcima te da je projekt novog vrtića prijavljen za sredstva iz EU fondova, piše ŠibenikIN.

Pročitajte više