Škola unajmila zaštitare zbog divljih učenika

IAKO je u cijelom svijetu običaj da se učenici koji učestalo izazivaju nerede, tučnjave i ekscese u školi, ali i u njezinoj okolici, nakon nekoliko upozorenja izbace iz škole, jedna je hrvatska škola odlučila pokušati riješiti problem nasilnih učenika na neuobičajen način.

Naime, Srednja Pomorska škola u Bakru, čiji su učenici dobro poznati zbog "bisera" kao što su paljenje vatre, razbijanje stakala i stolica u autobusima, te bacanje petardi prema vozačima, odnedavno je posegnula za usluga zaštitarske tvrtke "Protecta", čiji se djelatnici sada voze s učenicima autobusom, a učenički prijevoz prati i naoružana pratnja u zaštitarskom automobilu.

Svaki dan autobusi riječkog Autotroleja voze učenike Pomorske škole iz Rijeke u Bakar, te su nakon velikog broja divljačkih ispada učenika u Autotroleju zatražili da se time prestane, zbog čega je škola angažirala zaštitare koje plaća 1800 kuna dnevno.

"Tragedija cijele priče jest u tome da divlja i razbija samo par problematičnih učenika, a postojeće zakonske odredbe onemogućuju nam da ih po žurnom postupku ispišemo iz škole." - izjavio je ravnatelj škole Ivan Kučan u razgovoru za Jutarnji list.

I sami učenici škole slažu se s ocjenom da je angažman zaštitarske tvrtke apsurdno rješenje.

"Cijela ova situacija jako nam je zabavna, mi smo valjda jedina škola na svijetu u čijim se autobusima nalaze po dva zaštitara, iza nas vozi naoružana pratnja Protecta, kojima se ponekad kao "pojačanje" pridruži i policijsko vozilo." - tvrde učenici Pomorske škole, pa dodaju kako je trošenje novca na zaštitare "suludo" jer se "ionako zna tko u školi pravi probleme".

(Foto: Jutarnji list)

Pročitajte više