KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Škole i vrtići još čekaju konkretne upute za rad, trebaju se otvoriti 11. svibnja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U TREĆOJ fazi popuštanja zaštitnih epidemioloških mjera dječji vrtići i osnovne škole za učenike od prvog do četvrtog razreda vrata bi trebali otvoriti 11. svibnja.

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije izvijestili su kako se vrtići i škole pripremaju za skorašnje otvaranje. Ta mjera bi se trebala provesti od 11. svibnja, a još uvijek je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba, s time da bi i to uskoro trebalo biti prošireno na deset osoba.

Pripreme u Zadru

Ravnatelji zadarskih osnovnih škola okupili su se kako bi raspravljali o problemima i pripremili se za moguće otvaranje škola za niže razrede.

"Nabavili smo sav potreban higijenski materijal i još treba nabaviti dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske. To ćemo ovih dana, čim čujemo od Ministarstva koji su uvjeti pod kojima možemo raditi", ističe ravnatelj OŠ "Zadarski otoci" Davor Barić u razgovoru za HRT.

Smatra da u njegovoj školi problema s nedostatkom spremačica neće biti. No kako je topla voda spojena sa sustavom grijanja, to moraju riješiti.

"Upalit ćemo kotlovnicu ujutro na sat vremena, napuniti taj spremnik od 2000 litara i on će cirkulirati dok djeca budu u školi", objašnjava ravnatelj Barić.

"Sigurno jedno 30 posto, otprilike, djece neće doći, prema ovome što smo dosad čuli i razgovarali."

Više će se znati sutra

O tome kako bi to trebalo funkcionirati u razredu znat će se više sutra.

Iako još čekaju upute za postupnu normalizaciju rada, čakovečke škole i vrtići također se pripremaju za ponovni dolazak djece. 

S materijalnim uvjetima većih problema ne bi trebalo biti, čuli smo proteklih dana, iako pojedinim vrtićima i školama održavanje razmaka od dva metra u učionicama i prostorijama predstavlja problem. No, na reakcije roditelja na sjeveru Hrvatske još se čeka. 

Pripreme škola i vrtića u Čakovcu

Prazni hodnici, učionice i dvorište - prizori su koji se mogu vidjeti u I. osnovnoj školi u Čakovcu. No tako ne bi trebalo ostati do kraja školske godine jer bi polovicom svibnja trebala početi nastava za učenike nižih razreda.

"Ministrica je obećala da će nam ovaj tjedan dati konkretne upute, koje će ona opet dobiti od Stožera civilne zaštite. Mi se pripremamo za to, spremni smo", kaže ravnatelj I. OŠ Čakovec Siniša Stričak.

Velik problem bit će organizacija nastave uz pridržavanje mjera socijalne distance u učionicama.

"Mi smo najveća škola u Međimurskoj županiji, tako da će nam biti jako teško organizirati takvu nastavu, zbog toga što je u našim razrednim odjelima po 26-27 učenika. Znači, ako bi ova mjera bila od 10 učenika koji smiju biti u jednom razredu, morali bismo ih smjestiti u 3 učionice", dodaje.

S istim problemom suočeni su i u gradskom dječjem vrtiću, gdje kažu da će biti dosta teško jer su djeca razigrana i radoznala, ali da će organizirati siguran boravak djece.

"S obzirom na to da bi trebalo biti petoro djece, donekle ćemo uspjeti osigurati tako da smanjimo broj djece i, naravno, smanjimo broj odgojiteljica", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića "Cipelica" Čakovec Gordana Šoltić Siladi.

Dežurni vrtić

Čakovečki dječji vrtić brzo se prilagodio novonastaloj situaciji te je organizirao dežurstvo za prihvat djece čiji su roditelji morali raditi.

"Kada je krenula ova situacija, organizirali smo jednu dežurnu skupinu. Dakle, svaki dan jedan tim ovdje u matičnom objektu "Cipelica", gdje roditelji koji zaista imaju potrebu djecu odvesti u vrtić mogu ih dovesti, naravno, po sigurnosnom protokolu. Isto tako, organizirali smo našu web stranicu. Svi stručni suradnici i sve odgojiteljice su se uključile u osmišljavanje te naše web stranice", ističe ravnateljica Šoltić Siladi, prenosi HRT.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više