Škole nije bilo 2 tjedna. Pitali smo zašto roditelji plaćaju punu cijenu boravka

Foto: Duško Jarmaz/Pixsell

UČENICI u studenome nisu imali puna dva tjedna nastavu zbog generalnog štrajka u školama, a neki i koji dan više dok je trajao cirkularni štrajk. Zato je većina roditelja ovog tjedna ostala neugodno iznenađena kad su im stigli računi za produženi boravak - cijena za puni mjesec.

"Dobili smo račun za 11. mjesec, za prehranu su nam smanjili račun na pola, dok smo za produženi boravak dobili cijenu punog iznosa. Smatramo da to nije u redu jer djeca nisu išla u školu", požalili su nam se roditelji iz jedne zagrebačke osnovne škole.

Kontaktirali smo Gradski ured za obrazovanje, iz kojeg su nam rekli da je takva cijena prema programu koji je izglasan 21. prosinca 2018. i da se to ne može mijenjati, usprkos tome što djeca nisu išla na nastavu.

"Učitelji u boravku odradit će nadoknadu bez dodatne financijske obveze za roditelje"

"Kriteriji za plaćanje produženog boravka propisani su Programom javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2019. (Službeni glasnik Grada Zagreba, br. 28/18) koji je donijela Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici 21. prosinca 2018. godine. Navedeni Program, među ostalim, propisuje da se iznos sudjelovanja roditelja u cijeni produženog boravka za jednu školsku godinu plaća u 10 obroka (od rujna do lipnja). Važno je napomenuti da će se neodržani nastavni sati zbog štrajka učitelja u programu produženog boravka odraditi bez dodatne financijske obveze za roditelje", odgovorili su nam iz Gradskog ureda.

Što se tiče plaćanja cijene prehrane, istim Programom je, navode, utvrđeno da nju roditelj učenika mjesečno plaća temeljem evidencije škole o broju konzumiranih obroka i uplatnica koje izdaju škole. Ako obroka nije bilo, škole ih, navode, neće obračunavati.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja rekli su nam pak kako oni nemaju veze s cijenama boravka i kuhinje, već da o tome odlučuju županije koje su osnivači škola.

Jedino se zna za Zagreb kako će se nadoknaditi nastava

"Mi samo možemo reći da je učiteljima i profesorima u potpunosti plaćeno vrijeme koje su proveli u štrajku", rekli su nam u Ministarstvu.

Inače, još uvijek nije poznato kako će sve škole diljem Hrvatske odrađivati nadoknadu nastave propuštene zbog štrajka.

Ministarstvo je predložilo da školska godina umjesto 17. lipnja, završi 26. lipnja te da se skrate zimski praznici s tri na dva tjedna i ukinu proljetni.

Jedino je poznata odluka o tome kako će raditi škole u Zagrebu. Naime, Grad Zagreb je neki dan poslao upute školama da školska godina mora završiti 19. lipnja, da se za tjedan dana skrate zimski praznici te da se ukinu proljetni. Također su napomenuli kako škole nadoknadu mogu odrađivati i subotama ako je potrebno jer svaka škola mora imati 175 nastavnih dana u godini, izuzev maturanata kojima nastava traje 160 dana.

Pročitajte više