Školska knjiga objavila knjigu Margaret Thatcher "Državničko umijeće"

HRVATSKA je u svakom pogledu europska zemlja na neki način čak i više negoli Britanija. Njezina dalmatinska obala geografski, povijesno i kulturno pripada mediteranskoj Europi, a ostatak Hrvatske na isti način pripada srednjoj Europi, piše Margaret Thatcher u knjizi "Državničko umijeće", koju je u hrvatskom prijevodu objavila zagrebačka Školska knjiga.

U knjizi "Državničko umijeće", koja ima podnaslov "Strategija za svijet koji se mijenja", bivša britanska premijerka, od 1979. do 1990., oslanjajući se na svoje dugogodišnje političko iskustvo, hvata se u koštac s izazovima novoga tisućljeća. Opisuje temelje dominacije Amerike, raspravlja o njezinoj trajnoj ulozi, odmjerava ravnotežu između Rusije, Kine, Indije i Dalekog istoka, analizira opasnosti koje proizlaze iz nestabilnosti Balkana, iz odmetničkih država, islamskoga ekstremizma i međunarodnog terorizma te upućuje na strategiju rješavanja tih problema.

Po Thatcherinim riječima, čvrst i stabilan međunarodni poredak može se zasnivati samo na poštivanju naroda i nacionalnih država.

Knjiga "Državničko umijeće" (413 str.) na engleskom je jeziku objavljena 2002. ima 11 poglavlja. Među ostalim sadrži i poglavlje "Ratovi na Balkanu", u kojemu je opisan i posjet Margaret Thatcher Vukovaru u rujnu 1998.

Agonija opsade Vukovara, koja je završila padom grada 19. studenoga 1991., ne može se, međutim, potpuno shvatiti među ruševinama. Ne može se dokučiti čak ni u bolničkim podrumima, u kojima su ranjenicima i umirućima liječnici i medicinske sestre pružali pomoć u primitivnim uvjetima, piše Thatcher, dodajući kako se razaranje Vukovara i cijeli taj rat mogu shvatiti "tek među grobovima".

"Ne vjerujem nikomu kada kaže kako je zlo izraz strasti. Idite u Vukovar. Vidjet ćete da je zlo hladno poput leda", piše Thatcher, koja smatra da bez Miloševića vjerojatno ne bi ni bilo ratova protiv drugih konstitutivnih naroda Jugoslavije.

Thatcher tvrdi kako su zapadni vođe počinili tri ključne pogreške - pokušali su zadržati Jugoslaviju na okupu kada je bilo očigledno da to više nije moguće, nametnut je embargo na uvoz oružja cijelom području bivše Jugoslavije te kao treće - u pokušaju da se "nepristrano" podijeli krivnja zbog tih događaja, dok je zapravo jedna strana bila agresor, a druga pak žrtva, Zapad je postao svojevrstan sukrivac za počinjene zločine.

"Nije to bio nikakav veliki trenutak za Europu, kako je ustvrdio tadašnji luksemburški ministar vanjskih poslova Jacques Poos; bio je to trenutak europske sramote", piše autorica.

Margaret Thatcher (r. 1925.) postala je prva premijerka Britanije 1979. i na tom je položaju bila jedanaest i pol godina.

Nakon odlaska s premijerskog položaja barunica Thatcher napisala je dva sveska svojih memoara - Godine u Downing Streetu i Put k moći.

Pročitajte više