Školski eksperiment u Sydneyju pošao po zlu, dvoje djece zadobilo teške opekline

Foto: EPA

PROVEDBA znanstvenog eksperimenta u jednoj osnovnoj školi u australskom gradu Sydneyju je pošla po zlu. Najmanje dva učenika su hitno prebačena u bolnicu zbog ozbiljnih opeklina, dok je devetero zadobilo površinske opekline, prenosi BBC.

Incident se dogodio u državnoj školi Manly West oko 13 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak. Prema prvim izvješćima, u eksperimentu su korišteni natrijev bikarbonat i metilirani alkohol. Phil Templemen, upravitelj hitne pomoći Novog Južnog Walesa, rekao je kako je vjetar izazvao nesreću jer je raširio neke od kemikalija koje su korištene.

Na mjestu nesreće su se pojavili helikopteri, bolničari i vatrogasna vozila. Ozlijeđena djeca imaju između 10 i 11 godina, a zadobila su opekline po tijelu, uključujući lice, prsa, donji dio trbuha i noge, piše Sydney Morning Herald (SMH). Također, pomoć je pružena jednoj učiteljici zbog lakših ozljeda.

Riječ je o poznatom školskom znanstvenom eksperimentu?

Jedan od svjedoka nesreće je potvrdio da je učitelj izašao razgovarati sa skupinom ljudi koja se okupila vani. "Učitelj koji nam se obratio rekao je da je to znanstveni eksperiment koji je pošao po zlu i da su u pitanju neke kemijske opekline", rekao je svjedok Tyson Atkins.

Inače, popularni školski znanstveni eksperiment, koji se može pronaći na internetu pod nazivom Carbon Sugar Snake, koristi metilni alkohol i sodu bikarbonu, također poznatu kao natrijev bikarbonat.    

To uključuje miješanje šećera sa sodom bikarbonom, stavljanje male količine smjese u pijesak natopljen metilnim alkoholom i paljenje smjese. Međutim, još uvijek nije službeno potvrđeno koji se eksperiment provodio u ovom slučaju.

Pročitajte više