Školski sindikat Preporod: Izjava Strugara je ˝Licemjerna i uvredljiva˝

HRVATSKI školski sindikat Preporod ocijenio je danas ´licemjernom i za nastavnike uvredljivom´ izjavu ministra prosvjete i športa Vladimira Strugara da će nastavnici znati cijeniti Vladinu odluku da se samo njima povećaju plaće

Za razliku od Strugara, nastavnici su socijalno osjetljivi i imaju osjećaj pravde, što su potvrdili potpisivanjem peticije kojom se njih više od 90 posto izjasnilo protiv povećanja plaća samo nastavnom osoblju, ističe Preporod u priopćenju.

Plaće nenastavnog osoblja u pravilu su najniže, pa bi se izuzimanjem od povećanja njihov materijalni položaj još više pogoršao.

Preporodu nije prihvatljiv niti prijedlog Sindikata hrvatskih učitelja da se plaće povećaju samo učiteljima s 15 i više godina staža.

Taj prijedlog je nepravedan i destimulativan za mlađe nastavnike jer je sadašnja plaća nastavnika početnika bez stručnog ispita s visokom stručnom spremom samo 3.150 kuna, a početniku s položenim stručnim ispitom 3.640 kuna.

O povećanju razlike u plaći nastavnika s više godina staža u odnosu na nastavnika početnika može se ozbiljno razmišljati tek kada plaća početnika s položenim stručnim ispitom bude barem 20 posto veća od prosječne plaće u državi.

Izjednačavanje plaće početnika s prosječnom plaćom u državi neće poboljšati njihov materijalni položaj.

Ozakonjenje takve destimulativne mjere za mlađe nastavnike imalo bi dugoročno negativne posljedice na selekciju budućih nastavnika, ocjenjuje Preporod u priopćenju.

Pročitajte više