Istraživanje: Skoro 130.000 djece u SAD-u je zbog covida izgubilo roditelja

Foto: EPA

VIŠE od stotinu tisuća djece u SAD-u izgubilo je roditelja tijekom pandemije covida-19, stoji u novome istraživanju.

Stručnjaci procjenjuju da je u Sjedinjenim Državama 129.630 djece zbog zaraze covidom izgubilo primarnog njegovatelja, odnosno roditelja. Još je 22.007 izgubilo sekundarnog njegovatelja, poput bake ili djeda koji su živjeli u istome kućanstvu.

Treba napomenuti da su se u studiji koristili podaci od travnja 2020. do kraja lipnja 2021., tako da je brojka djece koja su ostala bez jednog roditelja tijekom pandemije vjerojatno veća.

"Djeci prijete i drugi ozbiljni problemi"

"Kada dijete izgubi roditelja ili skrbnika, trebat će mu pomoć sve dok ne napuni 18 do 24 godine. Nastaje problem, koji će trajati mnogo godina", rekla je Susan Hillis iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi NBC News.

S njome se slaže i pedijatar Richard Besser, bivši vršitelj dužnosti ravnatelja CDC-a. Besser navodi da djeci koja izgube primarnog njegovatelja prijete i drugi ozbiljni problemi, poput rizika od deložacije ili potrebe za promjenom škole.

Gotovo četvrtina djece u SAD-u živi samo s jednim roditeljem, a oko 4.5 milijuna njih živi s bakom i djedom koji su osigurali smještaj.

Rasne i etničke razlike

Novo istraživanje CDC-a pokazalo je i ogromne rasne te etničke razlike. Njegovatelja je izgubilo 1 od 753 djece s bijelom kožom, 1 od 412 latinoameričke djece i 1 od 310 djece s crnom bojom kože.

Prema podacima popisa stanovništva, oko 60 posto američkog stanovništva je bijele boje kože, a oko 40 posto njih se identificira s rasnim ili etničkim manjinskim skupinama.

"Nasuprot tome, 65 posto djece koja su izgubila roditelje zbog covida-19 pripada rasnim i etničkim manjinama, u usporedbi s 35 posto bijelaca. To je zaista jedna od najekstremnijih razlika koje sam ikada vidjela", rekla je Hillis.

Pročitajte više