Škoro je naprasno podnio ostavku. Pljušte reakcije

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

MIROSLAV ŠKORO podnio je ostavku na sve funkcije u Domovinskom pokretu. 

Objavio je to na Facebooku, a rekao je kako se iz osobnih razloga odriče prava biti biran na dužnosti i u tijela Domovinskog pokreta. 

"Ostat ću i dalje vjerni član stranke i svojim sudjelovanjem u njezinom radu te svim pratećim aktivnostima, bez zadrške ću pridonositi ostvarenju naših stranačkih interesa", rekao je između ostalog Škoro što znači da se iz politike ipak ne povlači. 

Razgovarali smo s ljudima bliskima Škori, ali i s političkim oponentima o njegovoj ostavci. 

Peternel: Ovo su novi trendovi u politici

Igor Peternel, bliski suradnik Miroslava Škore i član predsjedništva Domovinskog pokreta, kaže da Škorina ostavka predstavlja nove trendove u hrvatskoj politici.

"Ovo su novi trendovi u politici, modernoj politici. Čovjek se stavio na raspolaganje, odradio je tri izborna ciklusa u godinu dana i to u nevjerojatnim uvjetima. Vi mediji samo znate što ste mu radili, kako ste ga redikulizirali i kojim pritiscima je bio izložen. Čovjek je odlučio da neće voditi stranku", kaže Peternel.

Nije očekivao da će Škoro danas objaviti da napušta funkcije u stranci, ali kaže da je očekivao da će se to u jednom trenutku dogoditi. 

"Bilo je naznaka da se neće kandidirati na predstojećim stranačkim izborima koji će se dogoditi na jesen. Ali, eto, on je to odlučio objaviti danas", kaže.

"Ovo su novi trendovi za nova vremena. Gospodin Škoro se pokazao kao gospodin. Osnovao je stranku, išao u tri izborna ciklusa i, po meni, ostvario odličan rezultat koji ste vi mediji osporavali. Jednostavno mu je došlo do zamora i odlučio je operativno ne voditi stranku", rekao je Peternel.

Unutarstranački izbori će se održati na jesen, a do tada će Domovinski pokret voditi njegovi zamjenici.

Grmoja: Što se trenutno događa u Domovinskom pokretu nije naša briga

Škorinu ostavku kratko je komentirao i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović. 

"Na odmoru sam. Čovjek je sve lijepo napisao. Nema nikakve pozadine", rekao je Hasanbegović. 

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja kaže da ne zna razloge Škorina povlačenja, ali da to nije Mostova briga.

"Miroslav Škoro je ovim potezom iznenadio ne samo javnost nego i vlastitu stranku. Mi ne znamo razloge njegova povlačenja kao ni što se trenutno događa u Domovinskom pokretu, ali to i nije naša briga i time se sigurno ne mislimo baviti. Most nastavlja biti jedina autentična, čvrsta i postojana opcija koja nije od danas do sutra nego koja je već 6 godina etablirana kao nacionalna snaga i glas svih onih koje žele stvarne promjene i Hrvatsku slobodnu od korupcije", rekao je Grmoja

Zekanović: Škoro je imao priliku napraviti neke stvari, ali ih nije napravio

Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović rekao je kako je Škoro imao priliku napraviti neke stvari na njihovoj strani političkog spektra, ali ih nije napravio.

"Svojim ulaskom u taj dio spektra je zatvorio nekomu drugome mogućnost da učini prijeko potrebne stvari - objedinjavanje, politika suverenizma, razvoj naših političkih ideja. Na njemu se već dugo vremena vidjelo da on nije zadovoljan. Ako se ne osjeća ugodno, dobro je da odlazi i oslobađa prostor nekome drugome", kaže Zekanović.

Navodi kako mu je žao što je Domovinski pokret, odnosno Škoro, zajahao "njihovim valom" nakon uspjeha Suverenista na izborima za Europski parlament.

"Šteta što je Škoro tu bio samo kratko vrijeme, imao je priliku napraviti neke stvari, zajahao je na našem valu, a nije ništa učinio. Domovinski pokret ovim definitivno gubi i vidjet ćemo koliko će jak biti taj udarac", rekao je Zekanović i dodao kako su Suverenisti uvijek bili za objedinjavanje i zajedništvo na njihovom dijelu političkog spektra.

"U ovom trenutku kad Domovinski pokret više nema jaku figuru kao što je bio on, smatram da bi možda moglo doći do razvoja one naše priče nakon europskih izbora u koju je uskočio Miroslav Škoro", rekao je Zekanović.

"Teško mi je nagađati prave razloge njegovog odlaska

Poželio mu je sreću u političkoj mirovini.

"Ja mu želim svako dobro, iako vidim da će se baviti politikom u saboru tako da ćemo se i tamo viđati. Prave razloge njegovog odlaska teško mi je nagađati, postoje razne ćakule. Vidjet ćemo možda kroz koji tjedan ili mjesec prave razloge, a možda ih nikad nećemo ni vidjeti", zaključio je Zekanović.

Vesna Vučemilović, zastupnica Domovinskog pokreta i Škorina sestra, komentirala je ostavku šefa Domovinskog pokreta i svog brata Miroslava Škore.

On je, podsjetimo, danas naprasno objavio da prestaje biti šef Domovinskog pokreta, stranke koju je osnovao.

Škorina sestra kaže da je ostavka neprihvatljiva za članove.

Na Škorinu ostavku reagirao je i Domovinski pokret. 

"Hvala Ti, dragi Miro, što si sebe ugradio u temelje pokreta koji je izrastao u političku snagu koja će posve sigurno promijeniti Hrvatsku i koju sada više nitko ne može zaustaviti. Tvoj odlazak kod nas je stvorio samo još veću obvezu da ustrajemo tamo gdje si Ti politički stao, ne zbog oportunizma, već zbog odgovornosti i ljubavi prema Domovini i svima nama", napisali su između ostalog u svojoj reakciji na Škorinu ostavku. 

Podsjetimo, Miroslav Škoro objavom na Facebooku je najavio svoju ostavku, a u nastavku je prenosimo u cijelosti. 

"Ovim putem podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika stranke Domovinski pokret, sa sjedištem u Zagrebu, kao i na sve ostale dužnosti u stranci, s danom 20. srpnja 2021. godine.

I dalje ostaje član stranke

Ostavku podnosim jer smatram da je sazrelo vrijeme da Domovinski pokret nastavi svoje uspješno političko djelovanje pod drugim, novim vodstvom. Ponosan sam što smo uspjeli oformiti političku stranku DP, koju je hrvatski narod prepoznao kao opciju koja želi, može i zna očuvati hrvatske nacionalne interese, vrijednosti koje su utkane u naše državne i narodne temelje. Bila mi je iznimna čast i najiskrenije vam zahvaljujem na ukazanom povjerenju, koje sam dobio odlukom da budem prvi predsjednik Domovinskog pokreta.

U tek nešto više od godine dana od osnutka naše stranke, zajedničkim smo naporima ostvarili velike uspjehe na državnim i lokalnim izborima, nametnuvši se, uz potvrdu volje birača, kao treća snaga i treća opcija u Republici Hrvatskoj. To, kao i beskompromisno političko zalaganje za ključne nacionalne interese i slobode svakog našeg državljana – nitko nam ne može osporiti.

Iako se ovim putem, iz posve osobnih razloga, odričem prava biti biran na dužnosti i u tijela Domovinskog pokreta, ostat ću i dalje vjerni član stranke i svojim sudjelovanjem u njezinom radu te svim pratećim aktivnostima, bez zadrške ću pridonositi ostvarenju naših stranačkih interesa.

Vrijedilo je!

Pročitajte više