Škoro smekšava srca Đapića i Šišljagića

ČINI SE da je izborom prisnog prijatelja šefova najvećih stranaka u Osijeku za gradonačelnika, Miroslava Škore, HDZ korak bliže da se rehabilitira nakon godina slabih rezultata i koaliranjem se domogne vlasti u četvrtom po veličini grada u Hrvatskoj - vodio ga HDSSB ili HSP. Ova druga stranka je s HDZ-om već tvorila tabor u zadnjem pokušaju formiranja osječke vlasti. A HDSSB je već od HDZ-a dobio što je htio - Branimir Glavaš je na slobodi.

Riječi hvale za Škoru, ali "nemojmo podcjenjivati pamet Osječana"

Šefovi HSP-a i HDSSB-a u razgovoru za Index naglašavaju da su privatno u odličnim odnosima sa Škorom, ali ga se ne boje kao političkog protivnika, niti u njemu vide budućeg gradonačelnika.

"Mi smo i privatno u dobrim odnosima i ja volim njegove pjesme, a dobar dio njih i pjevušim. Pretpostavljam da nekom vrstom estradizacije HDZ pokušava dobiti veći broj glasova, a čim je kandidat HDZ-a nije neozbiljan i ja ga respektiram. No nije realno očekivati da će HDZ dati gradonačelnika, jer ipak smatram da će se prava bitka voditi između HSP-a i HDSSB-a", kaže Anto Đapić. 

"Mislio sam da će ga angažirati da im pjeva, ali eto. Ne pribojavam ga se kao protukandidata, jer gospodin Škoro ništa posebno ne znači. Sama činjenica da je on poznati pjevač neće utjecati na rezultat, nemojmo podcjenjivati pamet Osječana. Činjenica što  slušam Škoru i volim te pjesme, ne znači da ću zaokružiti njegovo ime, a mislim da tako razmišljaju i Osječani", kaže Šišljagić. Omiljene pjesme "HDZ-ovog gradonačelnika" Šišljagiću su, naravno "Sude mi" i "Svetinja".

Neće biti negativne kampanje - "Škoro čovjek s kojim mogu razgovarati o svemu"

Đapić i Šišljagić kažu da se neće voditi negativne kampanje uoči izvanrednih lokalnih izbora 9. ožujka. HSP je neće voditi zbog lošeg rezultata na nacionalnoj razini kojeg zahvaljuju negativnoj kampanji, a HDSSB zbog toga što Osijek predugo nema vlast, pa je u interesu grada "političke ideologije najbolje ostaviti po strani". Puštanje Glavaša na slobodu glasovima HDZ-a u Saboru također "apsolutno nema nikakve veze" s "puštanjem ideologije na stranu", tvrdi Šišljagić. Mogućnost koaliranja s političkim protivnikom kojega se ne boji, ne odbacuje.

"Sve ovisi o ljudima koji će biti na listi HDZ-a", kaže Šišljagić. Upitan je li baš Škoro karika koja je nedostajala da bi zbližila HDSSB i HDZ, Šišljagić kaže: "Škoro je osoba s kojom mogu govoriti o svim temama".

"U ulozi pjevača je izvrstan"

Upitani o Škorinim kompetencijama da vodi četvrti grad po veličini, šefovi HSP-a i HDSSB-a su suzdržani u kritikama. Đapić je oprezan jer ne želi biti negativan, iako smatra da će o tome "sasvim sigurno biti riječi u kampanji".

"Ne bih htio ulaziti u to jer ga ne poznajem u ulozi sličnoj gradonačelničkoj, ali, koliko  znam, on ima dva završena fakulteta. U ulozi pjevača je izvrstan", kaže Šišljagić.

HSP-ov gradonačelnik - Đapić, HDSSB-ov - Glavaš?

Osječki HSP će sutra odlučiti tko će biti njihov nositelj liste i kandidat za gradonačelnika. "Nadam se da ću to biti ja", kaže Đapić i poručuje ostalim strankama da na ovim izborima objedine te dvije funkcije kako bi se mogao testirati novi model za buduće lokalne izbore s izravnim biranjem gradonačelnika.

"Glasove HDSSB-u ne donosi njihov program, nego podrška Glavašu, bez kojega bi bili sedam do osam posto slabiji. Nije u redu da jedna funkcija pripadne njemu, a druga Šišljagiću", kaže Đapić. Šišljagić to odbacuje, ali najavljuje da "neće biti bitnih izmjena na listi u odnosu na prošle izbore".

"Nastojat ćemo postići kombinaciju koja će donijeti najviše glasova", kaže Šišljagić. Upitan je li realno očekivati da bi Glavaš mogao zasjesti na gradonačelnički tron, Šišljagić kaže da je "realno" i "moguće".

"Realno je. Glavaš je slobodan čovjek, član stranke i gradonačelnik može biti. To ovisi o njegovoj odluci i odluci stranačkih tijela", kaže Šišljagić.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više