Skup dioničara PPK Valpovo okupljenih oko bivše uprave

Skupina dioničara Poljoprivrednog kombinata Valpovo dd, okupljenih oko bivše Uprave i Nadzornog odbora održala je danas u Valpovu skup kojeg je nazvala glavnom skupštinom društva, a koji novoregistrirani Nadzorni odbor i Uprava smatraju nelegalnim i neformalnim.

Članovima novog Nadzornog odbora i nove Uprave, koji su uvedeni u sudski registar nepravomoćnim rješenjem osječkog Trgovačkog suda, jutros je fizički zapriječen ulaz u poduzeće, pa su na ulaze i izlaze iz tvrtke postavljeni djelatnici zaštitarske službe, a novi predsjednik Nadzornog odbora Ivo Brzica najavio je kaznene prijave protiv odgovornih za izgred.

Skup je trebao biti održan u valpovačkom restoranu "Park", ali je zbog anonimne telefonske dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi prebačen u krug kombinata i tamo održan bez nazočnosti novinara. Neslužbeno se doznaje da su na skupu bili nazočni dioničari koji tvrde da imaju 57 posto vlasničkog udjela te da su odobrili rad stare Uprave i Nadzornog odbora.

Načelnik Ureda načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Stipo Rimac izjavio je Hini kako je provjerom utvrđeno da je dojava lažna, a da su još tri osobe, vezane uz poslovanje kombinate Valpovo, na kućne adrese dobile pismene prijetnje da ne dolaze na skupštinu jer se ona neće održati i da ih tamo čeka eksplozivna naprava. Rimac je dodao da će se poduzeti potrebne istražne radnje kako bi se pronašli počinitelji toga kaznenog djela.

Doznaje se da su prijetnje dobili županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, koji je to i potvrdio, te zamjenica bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Marica Kolarić i predsjednik Udruge malih dioničara Andrija Križanec.

Dojave o postavljanju eksplozivne naprave i navodnom dolasku "snaga" koje će zauzeti kombinat novi predsjednik Nadzornog odobra toga kombinata Ivo Brzica na današnjoj je konferenciji za novinare nazvao dezinformacijama koje širi bivša Uprava, kako bi smatra on, "producirala još veći kaos i nered i strah neđu radnicima".

Iz kombinata Valpovo dd medijima je dostavljeno priopćenje o jutrošnjem pokušaju ulaska članova nove Uprave i Nadzornog odobra u kojem se tvrdi da su noćas oko 3 sati djelatnici zaštitarske tvrtke "Borbaš Security", po nalogu Ive Brzice i novog predsjednika Uprave Edina Lehe, nasilno upali u poduzeće, zauzevši glavni i sporedni ulaz, a da su radnici oko 5,15 sati novome predsjedniku Nadzornog odbora i novome predsjedniku Uprave Edinu Lehi blokirali ulaz u poduzeće. U priopćenju se potvrđuje korištenje vodenog topa, nakon čega su, kako se navodi, članovi nove Uprave i Nadzornog odobra napustili područje kombinata, a ostali djelatnici zaštitarske službe, a o cijelom su događaju izviješteni polcija i ostale nadležne institucije.

Medijima je iz Valpova dd dostavljena i kaznena prijava protiv predsjednice Trgovačkog suda Vlaste Velicki te novih čelnika Nadzornog uprave i Uprave Valpova dd zbog kako se navodi, "sumnje u pokušaj protupravne promjene ustroja toga kombinata", a koja je županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku upućena preko ureda osječkog odvjetnika Luje Medvidovića.

Glasnogovrnik kombinata Valpovo dd Vladimir Vazdra izvijestio je kako radnici kombinata koji su jutros zapriječili ulazak novom čelništvu kombinata, nastavljaju dežurati u krugu poduzeću.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više