Skup potpore generalu Gotovini zagrebačke HVIDR-e

U ORGANIZACIJI Zajednice udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRa) Zagreba i Zagrebačke županije na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je u podne mirni prosvjed potpore uhićenom generalu Anti Gotovini.

Na skupu potpore, kod spomenika banu Josipu Jelačiću, okupilo se 500-tinjak građana koji su nosili hrvatske zastave i slike generala Gotovine. Prema najavama, na skupu nije bilo govora organizatora, a predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža nazočnima i novinarima pročitao je samo izjavu.

U toj izjavi zahvaljuje na dolasku i poziva nazočne na skupu na dostojanstvo.

Istaknuo je kako HVIDR-a, kao i velika većina hrvatskih građana, duboko vjeruje da je "postupanje prema generalu Gotovini primjer nepravde i gruba osveta onih koji se teško mire s plodovima njegove hrabre borbe, osveta onih koji se ne mire s nastankom slobodne i samosvojne hrvatske države".

Predstavnici Zajednice udruga HVIDR-e Zagreba istaknuli su i kako je njihova zadaća bdjeti nad svim postupcima njegovih progonitelja te nad svim postupcima hrvatske vlasti, od koje zahtijevaju da iskoristi sve pravne i političke mogućnosti kako bi se osporile sramotne i nepravedne optužbe protiv generala Gotovine i hrvatske države.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža izjavio je novinarima kako mu je drago da je među nazočnima na prosvjedu mnogo mladih, iako je tužan jer je očekivao veći odziv Zagrepčana.

"Zato smo mi tu, i nismo na središnjem skupu u Splitu jer želimo širiti istinu o Domovinskom ratu među onima koji nisu možda obaviješteni", rekao je.

Inače, organizatori su na skup donijeli i uvećanu fotografiju jednog od vođa zapadnoslavonskih Srba tijekom agresije na Hrvatsku, Veljka Džakule, snimljenu u svibnju 1995., nakon redarstvene operacije "Bljeska", na kojoj hrvatski policajac Džakuli stavlja lisičine. Džakula je trenutačno predsjednik Upravnog odbora nevladine građanske udruge Srpski demokratski forum (SDF).

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža izjavio je novinarima da je "taj čovjek (Džakula) jedan od vođa onih koji su napali ovu državu", a "sada ima sva moguća odličja, dok su hrvatski generali i zapovjednici Hrvatske vojske u Haagu".

Napomenuo je da predstavnici udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) već osam mjeseci "žele stupiti u kontakt" s Haaškim sudom. "No, unatoč dogovorima, nikako da dođe do službenog sastanka", rekao je Pandža, ocjenjujući da Sud u Haagu ne želi dijalog.

Skup potpore generalu Gotovini na glavnome zagrebačkom trgu završio je mirno i bez izgreda, a cijelo vrijeme osiguravala ga je policija.

Pročitajte više