Skupljali za dječje igralište, prikupili samo 235 eura

MJEŠTANI Bratine, malog sela u općini Pisarovina, nedavno su se okupili oko akcije za parkić kako bi imali zajednički prostor na kojem će se okupljati s djecom. Organizatorica akcije Jelena Matvijev ispričala nam je da obitelji s djecom tamo veže isti problem - nemaju gdje provoditi slobodno vrijeme. Cijelo je mjesto, priča nam, uz glavnu cestu pa djeca mogu biti samo u svojim dvorištima i s njima u principu nigdje ne mogu ići bez auta.

Zato su zadnje dvije godine molili Općinu da im napravi parkić za djecu, a nedavno su uspjeli i dobiti komadić zemlje na kojem bi se to moglo realizirati. Roditelji su sami skupili među sobom dio novca i postavili ogradu i izravnali teren, ali, kako kažu, do financija za tobogane, kućice i klupe je teško doći.

Index je objavio njihove apele za pomoć, a do sada su kroz akciju prikupili 235 eura, što je daleko od 6803 eura koliki im je cilj. Od nekoliko su izvođača zatražili ponude i jedna je ispala najprihvatljivija. U nju spada tobogan, kućica za igru, koš za smeće, stol s dvije klupe te stalak za bicikle.

"Djeca nam pomažu u svemu"

"Mi tu nemamo nikakav parkić osim u samom centru Pisarovine koji je od nas udaljen šest kilometara i da biste bilo gdje s djecom išli, morate u auto. Javni prijevoz isto ne postoji, izolirani smo, djeca ne mogu nikamo. Kad imate djecu, to je problem, oni su stalno u dvorištu, na županijskoj smo cesti i možda 20 posto općine uopće ima nogostup", priča nam mama Jelena.

"Neki možda misle da je to luksuz, ali nama je taj parkić zbog nedostatka javnih površina zaista potreban. Najvažniji nam je tobogan i kućica za igru, to su prve dvije stavke iz ponude koju smo dobili. Ostalo sve možemo i sami improvizirati. No prvo dvoje mora imati certifikat kako bi bilo na javnom igralištu", objašnjava Jelena.

"Djeca željno očekuju igralište. Zajedno s nama sudjeluju u akcijama i pomažu nam u svemu što radimo, a usput i uče kako ljudi mogu sami nešto napraviti. Znaju da je pokrenuta akcija i čekaju da se dođu igrati, no rekli smo im da se moraju još malo strpjeti dok ne uspijemo svi zajedno ostvariti taj tobogan", rekla je Jelena.

Kako pomoći?

Mještani su se odlučili obratiti Indexu i javno zatražiti pomoć u vidu donacija za igralište. U akciju se uključio i judo klub koji je omogućio slanje sredstava na njihov račun. Mještani Bratine stoga mole one koji mogu da im doniraju nešto od opreme ili uplate na račun judo kluba Pisarovina.

Podaci za uplatu:

Judo klub Pisarovina

Trg Stjepana Radića 13

10451 Pisarovina

HR9123600001102244652

S naznakom:

DONACIJA ZA PARK BRATINA

Pročitajte više