Skupština hrvatskog društva logoraša srpskih logora

Izvještajnom skupštinom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora večeras je u Biogradu na moru završilo dvodnevno okupljanje više od 200 članova te udruge koja okuplja sve hrvatske građane koji su tijekom Domovinskog rata prošli torture srpskih okupacijskih zatvora i koncentracijskih logora u Hrvatskoj i na području Jugoslavije.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Društva Danijela Rehaka pročitani su zaključci sa sjednice Upravnog odbora HDLSKL, koja je održana sinoć također u Biogradu. Upravni odbor te udruge podržava sve aktivnosti ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata oko donošenja zakona o hrvatskim braniteljima, ali traži da se u njega posebno ugradi točka kojom se jamče prava zatočenicima srpskih koncentracijskih logora.

U tužbi što je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora pokreće protiv Srbije i Crne Gore odabrat će se odvjetnički tim, a članovi Društva pozivaju se da mu svojim potpisom daju punomoć.

Društvo će nastaviti prikupljati govorni i pisani materijal o srpskim zločinima, zaključio je Upravni odbor, te će nastaviti suradnju sa svim udrugama iz Domovinskog rata.

U brojnim istupima na večerašnjoj skupštini članovi te udruge su istaknuli da će ustrajati u tužbi protiv SiCG u sklopu koje će tražiti i isplate za pretrpljene boli.

Na početku rada skupštine, predsjednik HDLSKL Danijel Rehak je rekao da Hrvatska ne smije danas zaboraviti ni na jednog hrvatskog branitelja te da treba učiniti sve kako bi se sačuvao dignitet Domovinskog rata. Ovu državu, istaknuo je u kratkom obraćanju okupljenima, stvorio je narod.

HDLSKL dodijelilo je večeras zahvalnice devetorici svojih članova koji su u Den Haagu svjedočili o srpskim zločinima. Posebna zahvalnica dodijeljena je predsjedniku Društva Danijelu Rehaku za sav dosadašnji rad.

U ime Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti okupljene je pozdravio Ivan Grujić koji je rekao da je od 18.000 osoba u Hrvatskoj koje su bile registrirane kao nestale njih 7.000 prošlo kroz srpske zatvore. Još uvijek pronalazimo logoraše, na žalost, na grobljima na području Jugoslavije, rekao je Grujić.

Na kraju je okupljene pozdravio i saborski zastupnik Šime Prtenjača.

(Hina) xima ymć

Pročitajte više