Sl. Brod - svečano otvorena "Galerija Ružić i suvremenici"

U Slavonskom Brodu u obnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena "Galerija Ružić i suvremenici" gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izložena djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici.

Ružić je darovnicom vrijedne zbirke s više od 400 umjetnina postavio temelje buduće Galerije umjetnina grada Broda. Osim toga on je za života poticao suvremenike, hrvatske kipare i slikare, koji su također darivali brodsku Galeriju. Tako je Brod dobio jedinstvenu Galeriju s prvim stalnim postavom suvremene umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, kazao je na svečanosti otvorenja brodski gradonačelnik Jozo Meter.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc je kazala kako Galerija svjedoči ne samo o izrazito jakoj osobnosti Branka Ružića nego i prostor u koji je smještena, obnovljeni dio brodske Tvrđave, govori o mogućnostima naše zemlje da pridonese novoj slici galerijske umjetnosti. Ona ne samo da ne zaostaje za europskim galerijama nego unosi novosti i načinom izvrsna prikaza koji je pripremio Mladen Pejaković.

Galerija će sigurno pridonijeti obogaćenju kulturnog života grada Broda, Brodsko-posavske županije i Hrvatske, a vjerujem i izvan nje, kazala ja Branka Šulc.

Govoreći o izboru djela u otvorenoj Galeriji, ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Igor Zidić ocijenio je kako taj izbor "čuva autentičnu, neprijepornu toplinu". I to je najveća vrijednost te zbirke i po tomu će se uvijek razlikovati od svih drugih muzejskih zbirka u Hrvatskoj u kojima će se gledati hrvatska umjetnost druge polovice 20. stoljeća. To je dragocjeno, ali naravno, osim nje u Galeriji je još mnogo remek-djela, kazao je Zidić.

Osim mnogih darovatelja brodske Galerije na svečanosti otvorenja bila je i Ružićeva supruga Julija Ružić. Gradonačelnik Jozo Meter joj je uručio Povelju počasnoga građanina grada Broda, koju je posmrtno grad dodijelio njezinu suprugu Branku Ružiću.

(Hina) xvruž yvkn

Pročitajte više