Slab potres sinoć zatresao Zagreb

VRLO slab potres, 1,7 prema Richteru, osjetio se kasno sinoć u Zagrebu, a to je jedan u nizu nakon dva razorna koji su 22. ožujka pogodili Zagreb i okolicu.

U 23 sata i 11 minuta seizmografi su zabilježili vrlo slab potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 1,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba RH.

Zagrebačko područje su u nedjelju, 22. ožujka, zatresla dva snažna potresa magnituda 5,5 i 5,0 po Richteru, a zatim više od 90 manjih. Jedna osoba je umrla, dvadesetak ih je ozlijeđeno, a više stotina prisiljeno je pronaći alternativni smještaj. Osim stambenih objekata, oštećeni su sakralni objekti, bolnice, kazališta, muzeji, obrazovne ustanove i zgrade javnih institucija.

Prema posljednjim informacijama, oštećeno je više od 26 tisuća građevina, među kojima je i neuporabljivo 1900, no za sve stanovnike osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihova doma.

Prirodna nepogoda uzrokovana potresom proglašena je na području Grada Zagreba, ali i na području šest općina te tri grada u Zagrebačkoj županiji.

Nakon potresa u Zagrebu, 27. ožujka zabilježen je slab potres na zadarskom, a 29. ožujka i na dubrovačkom području.

Na području Hrvatske seizmolozi godišnje zabilježe više od 10.000 potresa.

Pročitajte više