SLABI POTPORA AMERIKANACA RATU PROTIV IRAKA - ANKETA

Potpora Amerikanaca napadu na Irak oslabila je pa ga sada odobrava 57 posto, pokazala je u srijedu najnovija anketa Washington PostABC.

Pedeset sedam posto Amerikanaca odobrava vojnu akciju u Iraku što je za pet posto manje nego u prosincu, ali je još uvijek relativno visoka potpora. Slično, 50 posto Amerikanaca odobrava način na koji se predsjednik Bush bavi iračkom krizom što je niže u odnosu na 58 posto prije mjesec dana.

Prema rezultatima ankete, sedam od deset Amerikanaca bi dalo UN-ovim inspektorima još vremena da traže oružje po Iraku.

Osim porasta skepticizma javnosti prema ratu protiv Iraka, anketa je pronašla i da većina Amerikanaca ne odobrava ni kako se predsjednik Bush bavi ekonomijom što je po prvi put od početka njegova predsjedničkog mandata.

Anketa pokazuje dvostruki izazov za Busha u sredini njegova predsjednikovanja. U svojem govoru o stanju nacije Bush će pokušati pridobiti potporu za suočavanje s Irakom i uvjeriti Amerikance da može obnoviti gospodarski prosperitet u zemlji, piše u srijedu The Washington Post.

Eric Larson, koji se u Randovoj istraživačkoj skupini bavi nacionalnom sigurnosšću i javnim mišljenjem, potporu ratu u Iraku uspoređuje sa Zaljevskim ratom kad je iznosila 45 posto.

´U usporedbi s drugim povijesnim događajima, ovo izgleda izvanredno visoka potpora za vojnu opciju´, ustvrdio je Larson.

Istraživanje je pokazalo da 57 Amerikanaca želi vidjeti više dokaza protiv Saddama Husseina, a 71 posto je reklo da Sjedinjene Države trebaju objaviti svoje vlastite, ako inspektori ne mogu sami naći čvrste dokaze iračkog oružja masovnog uništavanja.

Ukupna potpora Bushu pala je na 59 posto Amerikanaca koji odobravaju njegov rad što je još uvijek solidna razina popularnosti, piše The Washington Post.

Pročitajte više