Slagalica strave austrijskog monstruma Josefa Fritzla

KOMADIĆ po komadić slaže se slika monstruoznog zločinca Josefa Fritzla čije je zlodjelo potreslo cijeli svijet.

Njegovi poznanici kažu da je on vedra osoba koja je uživala u dobrom pivu i zbijanju šala s prijateljima dok njegovi susjedi tvrde da je svojim kućanstvom upravljao poput diktatora. "U svojoj kući očito je bio gospodar, čak i kad je posjedovao prenoćište bio je jako strog i njegova pravila su se morala slijediti", kazao je Anton Graf koji mu je iznajmio zemlju na austrijskom jezeru Mondsee.

"Bio je neosjetljiv na nečije probleme, nije ga zanimalo je li neki radnik bio bolestan ili mu se nešto dogodilo", kazao je. Osobine ovog 73-godišnjeg umirovljenog električara pokazuju da je riječ o osobi s mozgom zločinca. Navodno je krivotvorio pisma, smislio priču o tome kako je njegova kćer Elisabeth pobjegla s vjerskom sektom te je čak u telefonskom razgovoru sa svojom suprugom oponašao kćerin glas.

Podstanarima bilo zabranjeno fotografiranje

Da bi ostale članove obitelji i podstanare držao podalje od izoliranog podruma, Fritizl je iz dana u dan morao nastaviti s autoritarnim ponašanjem. Bivši podstanari otkrili su kako im je Fritzl zabranio približavanje podrumu što je uključivalo i fotografiranje kuće. U slučaju da je jedan od tih pravila bio prekršen, podstanari bi u rekordnom roku bili izbačeni.

Policija je otkrila da je kćeri Elisabeth i njihovo troje djece prijetio da će se, ukoliko pokušaju izaći iz podruma strave, automatski pustiti plin koji bi ih sve ugušio. Fritzl je rođen u gradu Amstetten 9. ožujka 1935. i malo toga se zna o njegovu ranom životu. Vlasti su, naime, pozivajući se na zakon o privatnosti, zabranile uvid u rodne, vjenčane i smrtne listove obitelji.

Na razrednoj slici iz 1951. godine vidi se 16-godišnji tamnokosi Fritzl, a njegov kolega Erich S. kazao je kako je u to vrijeme Fritzl bio "malo drugačiji od drugih tinejdžera" te pamti njegovu neobičnu frizuru. U toj dobi je napustio školu i krenuo u zanatsko obrazovanje.

"Plačljivci koji će stvoriti gužvu u podrumu"

Kolege i nadređeni kažu da je u poslu bio poštovan i vrijedan. Bio je neumoran, radio je i vikendima i blagdanima te je to isto očekivao od drugih. No, izvan posla počeli su se pokazivati znakovi njegove nasilne prirode. Tako je u 60-ima Fritzl proveo 18 mjeseci u zatvoru zbog silovanja medicinske sestre kojoj je kroz prozor ušao u sobu i silovao uz prijetnju nožem. Još dvije žrtve su se prijavile policiji tvrdeći da ih je na sličan način silovao.

Događaja se mutno sjeća kćer njegova šefa u to vrijeme, Sigrid Reisinger: "Zaposlili smo ga iako je otac znao da ima kriminalni dosje. Sjećam se da se radilo o zločinu seksualne prirode, no ne mogu se prisjetiti detalja".

Fritzl je poslije toga prodavao strojeve za njemačku tvrtku u Austriji i zbog posla je provodio dosta vremena na putovanjima. U to vrijeme je kupio prenoćište u mjestu Unterach, 90 kilometara od Amstettena. Svime je od 1973. do 1996. godine upravljala njegova supruga Rosemary, za koju policija vjeruje da nije znala ništa o Fritzlovom drugom životu u podrumu obiteljske kuće.

Pratio ga gromoglasan smijeh

"Jednog dana došao mi je na vrata i kazao kako je njegova kćer Elisabeth pobjegla sa sektom. Svoju tugu i žalost je očito glumio tako uvjerljivo da nitko nije mogao ni pretpostaviti pravu istinu", kazao je Anton Graf. Također mu se poslije povjerio s pričom da je na pragu pronašao svoje ostavljeno unuče u što Graf nikad nije posumnjao.

Ostalo dvoje djece "pojavilo se" na isti način i policija vjeruje da ih je izvadio iz podruma jer su bili "plačljivci koji će unijeti nemir i gužvu u podrumski život". Lokalne vlasti tvrde da je Fritzl bio dvaput osumnjičen zbog požara u prenoćištu, 1974. i 1982., no zbog nedostatak dokaza nikad nije bio pravno gonjen.

"Nekad bi se susreli na poslovnom ručku. Zbijao bi šale, no nisu mi uvijek bile najjasnije. Smijao se glasno, zaista gromoglasno", ispričao je za AP Graf.  Zanimljivo je da je socijalna radnica dvadesetak puta posjećivala kuću Fritzovih i nikad ništa nije posumnjala. Međutim, policija ima još mnogo detalja za rasvijetliti u ovoj stravičnoj priči. Fritzl nije bio aktivan u vjerskim grupama Amstettena. Išao je u ribolov, no ni s kim se nije previše zbližavao.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više