Slaven Letica zamolio Slovence da napuste Sv. Geru

NOSITELJ HSP-ove liste za prvu izbornu jedinicu Slaven Letica pozvao je danas na Svetoj Geri slovensku javnost da se založi za demilitarizaciju tog područja, odnosno za povlačenje slovenske vojske iz tamošnje vojarne koja je na hrvatskom teritoriju.

Na konferenciji za novinare koju je, u odori bana Jelačića, održao ispred kapelice sv. Ilije, Letica je pojasnio kako mu je namjera apelirati na slovensku javnost da se Sv. Gera što prije demilitarizira, te da se tamošnja vojarna prenamijeni u planinarski dom.

"Zabrinut sam zbog nesposobnosti hrvatskih, te bahatosti i arogantnosti dijela slovenskih vlasti", kazao je Letica, koji pitanje Sv. Gere, kao i druga neriješena pitanja sa Slovenijom smatra "bespotrebnima i suvišnima".

Hrvati i Slovenci nikad u povijesti nisu imali međusobne konflikte, a ni sadašnja otvorena pitanja nisu nerješiva, kazao je Letica.

Podsjećajući da je Slovenija Hrvatskoj pružala potporu u vrijeme velikosrpske agresije, Letica je Slovence pozvao da učine sve kako bi Sv. Gera bila demilitarizirana do 18. studenoga, na dan kada su pripadnici JNA i srpske paravojne snage 1991. okupirali Vukovar.

Pozivajući birače da na predstojećim parlamentarnim izborima podrže HSP-ovu listu, Letica je kazao kako će mu glavni konkurent u Zagrebu biti predsjednik SDP-a Ivica Račan, od kojega je, tvrdi, "40 posto bolji u tenisu".

U pratnji dvojice konjanika i svoje glasnogovornice Mirte Slišković, odjevene poput dame s kraja 19. stoljeća, HSP-ovih izbornih kandidata, te brojnih hrvatskih i slovenskih novinara, Letica je došao pred vojarnu na Sv. Geri, s namjerom da slovenskim vojnicima ponudi "hrvatske jabuke i smokve", te da ih zamoli da napuste vojarnu.

No, do vojarne nije mogao doći, jer su kolna vrata bila čvrsto zatvorena, a slovenski vojnici čitav su skup promatrali sa sigurne udaljenosti ispred vojarne.

"Donio sam vam malo hrvatskih jabuka i smokava", doviknuo im je Letica, obećavajući da će pred vojarnu ponovno doći 18. studenoga, kako bi provjerio je li njegov poziv urodio plodom.

Pročitajte više