Slavko Kulić: MOST treba biti na čelu Hrvatske, jedino oni žele prekinuti vladanje na dug

Screenshot: Youtube

ZNANSTVENIK i sintezolog Slavko Kulić u razgovoru za Index upozorio je da Hrvatsku čeka bankrot ako se ne postigne konsenzus političkih stranaka. Naglasio je da se birokraciju u Hrvatskoj mora srezati, a upravljački aparat od Sabora preko izvršne vlasti do ministarstva mora smanjiti.

"Hrvatska nema tu visinu BDP-a da plaćamo taj neproduktivni aparat, a birokracija ne može biti na čelu upravljanja hrvatskog društva već hrvatski poduzetnici i radnici. Mi šutimo od 2012. godine o tome da je anuitet inozemnog duga prispio u visini 15,7 milijardi eura. Tada sam dao javnosti do znanja da je Hrvatska u bankrotu jer nije reagirala na prispjele međunarodne obveze.

To je bila 2012. godina. Tada je Linić kao ministar financija otišao sam bez znanja Sabora, predsjednika države i naroda i izvršio refinanciranje tog prispjelog anuiteta, ali samo za vrijeme Vlade SDP-a, što znači da tko god primi vlast u ovom mandatu njega čekaju ogromni dugovi koje treba podmiriti, o čemu je danas Lovrinović govorio, a on je jedan od mojih suradnika", rekao je Kulić.

"Moramo biti spremni za veljaču"

Upozorio je kako Hrvatska mora biti spremna na to i da veljaču i ožujak ne smijemo dočekati nespremni spram dugova koje je netko napravio. Ti dugovi su tvrdi i daje nelegitimni jer nisu došli s naslova ratifikacije tog duga u Saboru niti znanja predsjednika države i naroda.

"Moramo se uozbiljiti. Hrvatska se mora konstituirati politički i pravno da može odgovarati na svoje obveze koje pristižu i obveze koje je potpisala s EU u smislu pravne stečevine. U rasulu smo i ne možemo biti spremni na obveze koje nam stižu svakog sata, svakog dana.

Koja god Vlada da dođe treba znati reagirati. Ulazimo s novom vladom ili izborima u okolnostima koje ne liče na ništa što se dogodilo u prošlosti. Moramo se organizirati i naći sredstva da plaćamo prispjele obveze tako da proizvodimo društveni proizvod i prodamo ga u inozemstvu te steknemo devize i plaćamo obveze, no takve orijentacije još nemamo", rekao je Kulić.

"Treba se organizirati da proizvedemo ono što smo tuđe potrošili"

Naglasio je da je kod MOST-a dobro to što traži promjenu konstrukta društva s trgovačke na proizvodnu orijentaciju. Da stvaramo, ističe, nove i dodane vrijednosti u temelju bruto proizvoda, a ne da trgujemo s tuđim vrijednostima.

Moramo se kaže Kulić, organizirati da proizvedemo ono što smo tuđe potrošili, ali ne na trgovačkoj nego na proizvodnoj orijentaciji.

"Imamo mi i kulturne i materijalne pretpostavke za tu proizvodno-tehnološku orijentaciju i da Europi i svijetu pridonosimo, a ne da od njih prosimo. Neće nas osloboditi lijenosti uma i komfora na kredit. Potrošili smo ogroman tuđi novac i moramo to sve vratiti.

MOST je jedini postavio ispravne zahtjeve jer i SDP i HDZ imaju sustav vladanja na dug. Pitanje je samo hoće li oni imati sredstva da bi vršili vlast, pretpostavka za vršenje vlasti je moć koju oni nemaju. Problem je u toj moći. Na dugi rok bi trebao konsenzus stranaka da se dođe do konstrukta društva koji bi se bitno mijenjao s konstrukta trgovačke orijentacije na proizvodnu i onda bi se išlo po redu sve do promjene monetarne vlasti, monetarnog sustava i monetarne politike kao sredstva za materijalizaciju koncepcije dugoročnog razvoja života Hrvatske. To nemamo ni od jedne političke stranke koja je sudjelovala u izborima.

Mogućnosti postoje spram budućnosti, imamo ogromnu akumulaciju na tuđim stranim bankama, no nama nedostaje monetarna vlast i guverner. Mi povući svoja sredstva ne možemo da rješavamo probleme koji su pred nama. Dakle, nisu sporne naše mogućnosti već upravljački kapacitet prostorom, izvorima i dobrima", kazao je Kulić.

"MOST-u treba povjeriti organizaciju vlasti u Hrvatskoj"

Upravo zato dodao je, Hrvatskoj treba konsenzus između političkih stranaka koje su sudjelovale u izborima. Tada tvrdi, opozicija prvi put ima vrlo važnu ulogu da kontrolira vladajuću grupu provodi li dogovoreni konstrukt društva inače je kaže, samo trošak u Saboru.

"Ako je MOST taj koji zahtjeva novi konstrukt onda njemu treba povjeriti organizaciju vlasti u Hrvatskoj, a ne SDP-u i HDZ-u koji to uopće ne nude", rekao je Kulić.

Dodao je kako narod preko MOST-a traži promjenu sustava vladanja na dug jer je kaže, narod to zavrijedio.

"Narod treba promjenu sustava. Mi sad nemamo mogućnosti da stvaramo društveni proizvod i da plaćamo svoje dospjele obveze. Kod nikog osim kod MOST-a nemamo naznake za tako nešto jer su jedino oni to u svom programu ponudili", zaključio je Kulić.

Pročitajte više