Slavko Linić: Mito od Daimlera nisam primio. Ako je bilo nepravilnosti, gdje su optužnice?

BIVŠI potpredsjednik Vlade, SDP-ov zastupnik Slavko Linić, čije se ime posljednjih dana učestalo vezuje uz korupcijsku aferu oko kupovine vatrogasnih vozila od njemačkog proizvođača Daimlera, tvrdi kako mu nitko nije nudio mito.

"Niti mi je mito nuđeno, niti bih ga primio", kazao je Linić i dodao kako, ako je bilo prljavog posla, kako se to ovih dana tvrdi, on očekuje imena onih koji iza posla stoje, ali i konkretne optužnice, prenosi Jutarnji list.

"Ako je posao bio toliko loš, zašto ga HDZ nije raskinuo?"


"Ako je posao s Daimlerom bio tako loš, ako je, kako danas tvrde HDZ-ovci, bilo sumnji u transparentnost tog ugovora, zašto ga nisu raskinuli? Pa mi smo potjerali Bechtel i niz drugih moćnih inoizvođača na autocestama usprkos pritiscima njihovih veleposlanstava da to ne činimo. Nismo se, dakle, libili ići u raskide ugovora gdje smo god procijenili da su oni štetni, no ne sjećam se da su to činile i HDZ-ove Vlade", tvrdi Linić, koji je u vrijeme kada je posao s Daimlerom sklopljen obnašao dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo.

Samom je funkcijom stoga morao biti upućen u spomenuti posao, no on tvrdi da je projekt operativno razradilo Ministarstvo gospodarstva te da je glavni zadatak posla bio da se njime osigura što veći udio hrvatskih tvrtki. "Koliko se sjećam, na neposrednu pogodbu išli smo jer je javni natječaj bio poništen zato što ponuđači koji su se javili nisu udovoljavali uvjetima. No natječaj nije raspisala Vlada nego jedno od nadležnih ministarstava. Sumnjam da je ugovor sklopljen u vrijeme tehničke vlade, u to smo vrijeme, koliko se sjećam, donijeli jedino odluku o pokretanju stečaja nad Viktorom Lencem i isplate jedne plaće radnicima brodogradilišta. O toj cijeloj navodnoj aferi znam samo ono što čitam u medijima, nikada me nitko iz pravosuđa nije pozvao niti pitao o tom poslu. Očekujem da će Uskok i državno odvjetništvo taj slučaj temeljito istražiti i izići s imenima. Ja mito nisam primio niti mi je ikada dok sam bio na izvršnoj funkciji u Vladi bilo tko izravno ili neizravno novac nudio. Bilo je pritisaka iz veleposlanstava čija je gospodarska diplomacija, za razliku od naše, itekako aktivna, žestoko su se zalagali i za najsitnije poslove svojih tvrtki u Hrvatskoj", objasnio je Linić.

Pročitajte više