Slavna američka kazališna glumica Uta Hagen umrla u 84. godini

NAGRAĐIVANA američka kazališna glumica i cijenjena učiteljica glume Uta Hagen, koja se proslavila ulogom Marthe u broadwayjskoj predstavi "Tko se boji Virginie Woolf?", umrla je u srijedu u 84. godini u svojem domu na Manhattanu.

Hagen, rođena u njemačkom Gottingenu, odrasla u Madisonu (am. sav. država Wisconsin), ostvarila je zapažene uloge u klasičnim i suvremenim kazališnim predstavama, od Sheakspearea i Čehova do Edwarda Albeeja, Tennesseeja Williamsa i Clifforda Odetsa.

"Umrla je nakon duge bolesti", rekla je Barnetta Carter, menadžerica u HB studijima, koje je glumica utemeljila 1950-ih godina s pokojnim suprugom Herbertom Berghofom. U toj je školi glume predavala do prije dva mjeseca.

Nakon školovanja na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti u Londonu, Hagen je debitirala na Broadwayju 1938. godine u "Galebu" Antona Čehova.

Prvu nagradu "Tony" za najbolju glumicu osvojila je 1951. godine za naslovnu ulogu u "The Country Girl" Clifforda Odetsa. Dvanaest godina kasnije primila je još jednog Tonyja za ulogu Marthe u "Tko se boji Virginie Woolf?" Edwarda Albeeja.


Pročitajte više