Slavonski grad ima najzagađeniji zrak u Europi, hoće li netko konačno nešto poduzeti?

Foto: www.aqicn.org

U PETAK 8. siječnja stanovnici Slavonskog Broda udisali su najzagađeniji zrak u cijeloj Europi, ako se ne računa jedna mjerna postaja na daleko jugoistoku Turske, javlja Glas Slavonije.

Prema podacima koje prikuplja i objavljuje kineska tvrtka Aqicn u realnom vremenu, tog je dana u Slavonskom Brodu zbog zagađanja koje širi rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu izmjereni indeks bio 261, a drugi grad na popisu najzagađenijih u Europi tog dan je bilo Skoplje, s indeksom 223.

Treća je bila mjerna postaja u Beogradu s indeksom 182. Kineska tvrtka surađuje sa 68 država diljem svijeta kako bi napravila mapu zagađenja zraka, a podaci se prikupljaju u realnom vremenu s 8028 mjernih postaja.

Podaci koje prikupljaju mjerne postaje odnose se na količinu lebdećih čestica promjera manjeg od 2.5 mikrometra (PM 2.5), koje predstavljaju mješavinu organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine. Zbog male veličine prodiru i zadržavaju se u donjim dišnim putovima te uzrokuju upalne promjene i smanjuju otpornost na alergije i infekcije. Zbog značajnog utjecaja na zdravlje ljudi, koncentracija PM 2.5 je jedan od najvažnijih pokazatelja onečišćenja zraka. Emisija PM 2.5 je u najvećoj mjeri posljedica izgaranja krutih i tekućih goriva u stacionarnim i pokretnim izvorima.

Trećina Europljana izložena je nečistom zraku

Agencija za zaštitu okolišta također mjeri kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu, a prema jučerašnjim podacima, količina PM 2.5 čestica bila je 86.80, što se smatra dosta visokim stupnjem zagađenja.


Posljednje je izvješće Agencije o kvaliteti zraka u Hrvatskoj objavljeno 2014. godine, no postoji i Izvješće o praćenju onečišćenja zraka na privremenoj postaji državne mreže za praćenje kvalitete zraka Slavonskog Broda, no ono se odnosi na razdoblje od 7. ožujka do 8. kolovoza 2014. godine.

Gotovo je trećina europskih gradskih stanovnika izložena onečišćenom zraku.

Zagađenje zraka glavni je uzrok plućnih bolesti, poput astme, koja je danas dva puta raširenija nego prije 30 godina te uzrokuje više od 350 tisuća preranih smrti u Europskoj uniji svake godine.

Pročitajte više