Slavonski seljaci najavili prosvjede u slučaju neisplate poticaja

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) najavila je danas u Osijeku održavanje javnih prosvjeda, ako Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u idućih desetak dana na isplati zaostale poticaje za ratarsku i stočarsku proizvodnju.

Predsjednik udruge Antun Laslo i tajnik Stanko Zdravčević na današnjoj su konferenciji za novinare ustvrdili kako su isplaćeni samo poticaji za pšenicu i djelomično za uljanu repicu, a da isplata ostalih poticaja, uključujući i one za rasplodnu stoku, usprkos svim obećanjima kasni i da se za to moraju pronaći sredstva.

"Ovo je neodgovorno od strane hrvatske Vlade. Ako se govori da se proračunska sredstva za poticaje i potpore svake godine povećavaju, a mi to na terenu ne osjetimo, onda se pitamo gdje zapravo odlazi taj novac", kazao je Laslo.

Rekao je kako Hrvatska još uvijek nema izrađene bilance poljoprivredne proizvodnje, a da je ima onda bi, smatra Laslo, poticaji bili daleko učinkovitiji nego što su sada, pa je od Ministarstva zatražio što bržu izradu tih bilanci.

Najavio je kako će nedavno osnovana krovna organizacija hrvatskih poljoprivrednih udruga uskoro zatražiti razgovor kod nadležnih osoba u Vladi i Ministarstvu poljoprivrede kako se ovakve stvari više ne bi događale.

Čelnici ZUSSB-a izrazili su nezadovoljstvo zastojem u procesu privatizacije državnog poljoprivrednog zemljišta, ocjenivši kako se pribojavaju opstruiranja tog procesa i mogućnosti da zemlja, kao najveće nacionalno blago, "završi u tuđim rukama i proda strancima".

"Tražit ćemo da se ojača hrvatski seljak i da stranci još dugo godina ne budu u mogućnosti kupovati hrvatsku zemlju", kazao je Zdravčević.

(Hina) xivuč yds

Pročitajte više