Hoćemo li uskoro ponovno na izbore?

Foto: Hina, Index

PRIJEVREMENI izbori po svemu sudeći nisu dali apsolutnog pobjednika te formiranje buduće Vlade ponovno ovisi o MOST-u koji je prema privremenim rezultatima osvojio 12 mandata.

S obzirom na poruke koje su sve tri strane slale tijekom predizborne kampanje upitno je hoće li doći do formiranja Vlade, ili nas uskoro očekuju novi izbori.

Ivan Kovačić, Gradonačelnik Omiša i jedan od saborskih zastupnika MOST-a iz prošlog mandata, nakon objave izlaznih anketa poručio je da "nema više povjerenja na neviđeno" te da su spremni i za oporbu, ako niti jedna od velikih stranaka ne pristane na njihove prijedloge u zamjenu za podršku.

MOST traži jamstva

Most je prije tjedan dana objavio jamstva koja traže za postizbornu suradnju s SDP-om i HDZ-om, a njihov šef Božo Petrov rekao je da bez toga neće dati podršku za sastavljanje nove vlade.

"Dobit će priliku, nakon izbora, da od konstituiranja Sabora u 30 dana donesu male mjere u odnosu na ono što Hrvatska treba, ali velike u odnosu na ono što HDZ i SDP nisu radili. To je možda jedna dvadesetina onoga što su spremni napraviti. Moći će u Saboru izglasati nekoliko zakona prije nego što se formira Vlada. Ne 'šljivimo' riječi, samo djela", rekao je Petrov prilikom predstavljanja svojih sedam uvjeta za sastavljanje Vlade.

Sedam uvjeta koje je most postavio velikim strankama odnose se na demokratizaciju izbornog sustava, te bi prema njihovom prijedlogu trebalo uvesti mogućnost da tri kandidata s izbornih lista preferencijalnim glasom idu u sabor. Traži se i da osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu u Sabor. Uz to traže i povećanje transparentnosti financiranja stranaka i smanjenje beneficija saborskih zastupnika.

Most u sklopu svojih uvjeta traži i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu i ukidanje ZERP-a. Na dnevnom redu je i izmjena ovršnog zakona, smanjenje pristojbe HRT-u, izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, te ukidanje poreza na tvrtku. Sve to, prema zahtjevu MOST-a trebalo bi napraviti u roku od 30 dana.

Ni HDZ ni SDP do izbora nisu dali odgovore pristaju li na ove početne uvjete Mosta.

Jambo i HNS prepreka suradnji Narodne koalicije i MOST-a

Iako se Most trudio distancirati od obje velike stranke odnosno koalicije, napetosti su ipak bile jače na relaciji Narodna koalicija - Most.

Narodna koalicija na svoju listu stavila je Stipu Gabrića Jamba, s kojim Most već godinama "ratuje" u Metkoviću.

S druge strane Most je krenuo s izjavama da ne želi surađivati sa strankama koje na svojim listama imaju osobe koje se tereti za kaznena djela.

Osim toga, Mostov ministar Tomislav Panenić krajem kolovoza podnio je kaznenu prijavu protiv HNS-ovog Ivana Vrdoljaka zbog navodnih nepravilnosti u dodjeli bespovratnih potpora po javnim pozivima Ministarstva gospodarstva za 2015. godinu. Nakon svega toga, teško je zamisliva suradnja Mosta i Narodne koalicije.

Odnosi Mosta s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem kroz predizbornu kampanju bili su bez većih trzavica. Iako HDZ nije odgovorio na uvjete Mosta, te je Plenković poručio da se "Petrov mora i njemu dokazati", većih problema na relaciji HDZ - Most nije bilo.

Na koju stranu će Živi zid?

Iznenađenje izbora je svakako koalicija koju predvodi Živi zid. Prema privremenim rezultatima osvajaju osam mandata, no iako je do sada Živi zid jasno davao do znanja da ne želi u koaliciju s niti jednom od velikih stranaka, njihovi novi partneri - ekipa oko Ivana Lovrinovića i članovi Udruge Franak mnogo su suzdržaniji u tom smislu, te se može naslutiti da su ipak spremni podržati buduću Vladu ako pristane na njihove uvjete.

Veliku koaliciju, odnosno mogućnost da SDP i HDZ zajednički sastave Vladu, mnogi su spominjali kao mogućnost za stabilizaciju političke situacije, no s obzirom na izjave čelnika najvećih stranaka to trenutno nije realno.

"Velika koalicija nije moguća, To je politički spin. Mi idemo pobijediti, imat ćemo sigurno najveći broj pojedinačnih mandata.,", rekao je Plenković uoči izbora.

Sličnog stava je bio i Zoran Milanović, koji smatra da je velika koalicija teško izvediva te da se Hrvatska ne može uspoređivati s Njemačkom u kojoj je trenutno tako formirana Vlada.

"S Plenkovićem bih mogao, ali s HDZ-om ne. Velika koalicija je teško izvediva i glupo se uspoređivati s Njemačkom", rekao je Milanović.

 

Pročitajte više