Slikar Rafael Talvi donirao slike židovskoj općini

U POVODU donacije slika Rafaela Talvija danas je u Židovskoj općini predstavljena monografija o tom umjetniku, a otvorena mu je i izložba slika.

Rafael Talvi (Sofija, 1920.) donirao je Židovskoj općini 12 ulja na platnu koja bi trebala biti izložena u budućem muzeju ili kulturnom centru što se planira graditi u Praškoj ulici u Zagrebu.

Ugovor o donaciji tih radova potpisali su Ognjen Kraus, ispred Židovske općine i sam umjetnik.

Izložba tih i još dvadesetak umjetnikovih slika, otvorena danas u Galeriji ´Milan i Ivo Steiner´ u Židovskoj općini, bit će otvorena idućih tjedan dana.

O životu i radu Rafaela Talvija govorio je likovni kritičar Tonko Maroević, čiji su tekstovi uz tekstove likovnog kritičara Josipa Depola, objavljeni u monografiji o Talviju.

Maroević najuspjelijim Talvijevim ostvarenjima smatra slike zapuštenih židovskih groblja kojima je odao počast svojim precima i iskazao poštovanje prema povijesnim žrtvama svog naroda.

Da je ostvario samo izraelski ciklus, niz crteža izraelskih ljudi i krajeva nadahnutih boravkom u Izraelu, Talvi bi našao puno pokriće za svoj slikarski angažman, a kako je riječ o cjelovitu opusu razloga za uvažavanje je više no dovoljno, ističe Maroević.

Podsjetio je da je Talvi počeo na sezanističkoj konstrukciji bliskih mu motiva, krajolika i mrtvih priroda, a važnom smatra njegovu izložbu nakon boravka u Indiji ´Uspomene iz Indije´ 1957.

Rafael Talvi slikarstvom se bavi od 1952. Od 1954. do 1958. pohađao je Majstorsku radionicu Mile Milunovića u Beogradu. U Zagreb se preselio 1978. Član je Društva likovnih umjetnika Republike Hrvatske. Dosad je imao 16 samostalnih izložaba, a sudjelovao je i na 36 revijalnih i skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pročitajte više