Šljam širi lažne slike Srba napadnutih na Braču

Foto: Društvene mreže

DRUŠTVENIM mrežama posljednjih su se nekoliko dana počele širiti dvije fotografije za koje se tvrdi da su na njima Srbi napadnuti prije nešto više od tjedan dana na Braču. 

Na slici koja se počela širiti raznim kanalima po društvenim mrežama, ali i ne samo društvenim mrežama, spojene su dvije fotografije. 

Na njima su trojica mladića fotografirana ispred dva grafita Torcide s tri podignuta prsta. Na jednoj od fotografija dvojica mladića drže zastavu Srbije. 

Uz sliku su, oni koji su je širili, pisali kako se radi o sezoncima iz okolice Vukovara koje je 15 napadača iz redova Torcide napalo u noći nakon održavanja turnira Torcida kup u Supetru na Braču. Uz povike "Di je Srbin?"", u napadu su najteže ozlijedili supetarskog vatrogasca koji je pokušao pomoći napadnutima, a stradala je i djevojka koja je sa sezoncima bila u društvu i tijelom pokušala zaštiti jednog od napadnutih. 

Fotografije za koje se tvrdi da su na njima Srbi napadnuti na Braču su lažne

Slikom koja se počela širiti na društvenim mrežama pokušava se opravdati napad na Srbe u Supetru. Slikom koja je prilično lako provjerljiva laž.

Za početak, nijedna od dviju fotografija koje su spojene u jednu sliku nije snimljena na Braču. 

Prva, gornja, po svemu je sudeći snimljena u Čapljini, a druga, donja, u Splitu. 

Lažljivci koji pokušavaju opravdati napad koji se ničime ne može opravdati nisu se, dakle, zamarali čak ni lokacijama na kojima su snimljene fotografije. 

No to je tek benigniji dio priče. 

Na fotografijama se nalaze potpuno drugi ljudi, koji nemaju veze s napadnutim sezoncima

Mladići koji se nalaze na fotografijama nemaju baš nikakve veze s napadnutim sezoncima. 

Naime, već i letimičnim pogledom na fotografiju vidljivo je kako se na njoj ne nalazi jedan od napadnutih Srba na čijem su Instagramu oni koji silom žele opravdati fotografiju našli sliku sa šalom Crvene zvezde, a za koju je on sam rekao kako je snimljena u srednjoj školi.

No kako ni to očito nije bilo dovoljno, lažljivi je šljam, a to je fini izraz za njih, sada za istu svrhu, opravdavanje napada, upotrijebio fotografije na kojima se nalaze potpuno drugi ljudi od onih koji su napadnuti na Braču. 

Uz to, jedan od mladića koji se nalaze na fotografijama iz posljednjeg pokušaja širenja laži o sezoncima na gornjoj fotografiji na glavi nosi kapu PFC, što je kapa nogometnog kluba Partizan, dok se sezoncima ranije imputiralo kako su zvezdaši. 

Prava je istina da je jedan sezonac rekao kako se u srednjoj školi slikao sa šalom Zvezde te kako su mu sada, nakon napada, to iskopali, a drugi je sezonac kazao kako nema nikakve veze s navijačkim svijetom. 

Osoba koja je svjedočila napadu potvrdila da napadnuti nemaju veze s osobama na fotografijama

Povrh svega, razgovarali smo s osobom koja je svjedočila napadu na sezonce na Braču, čiji je identitet poznat redakciji. Ona nam je potvrdila kako fotografije koje su se počele širiti nemaju nikakve veze s napadnutim sezoncima. 

Lažne fotografije, inače, naročitu su pažnju izazvale na Facebook stranici "Neki to vole vruće a ja to volim Hajdučki", ali to nije jedina Facebook stranica ili grupa koja ih je objavila.

Na njoj je slika objavljena uz status: "Brački sezonci nevini kao austrougarski goblen 😎" i skupila je 700-tinjak reakcija i preko 50 komentara. Nakon objave našeg teksta, sve su obrisali.

Koliko je lako zapaliti idiote, vidjelo se u komentarima ispod objave. U njima se otvoreno pozivalo na linč - sezonaca i gradonačelnice Supetra koja je divljanju odlučila stati na kraj.

U komentarima na sliku se otvoreno poziva na linč

"Slabo ste ih i pribli... tribalo ih je 'poslat' helihoptrerom u Split...da bolje vide grad i Firule", "Pribit i gradonačelnicu", "Na vrbe", "UTOPITE IH", "Trebalo ih je jos jace prebit", "Nek idu u pm cetnicku jos zatuc", "Triba gradonacelicu poslat u srid beograda da je jašaju srpske delije !!!!!!!!!", samo su neki od komentara koje prenosimo bez ikakvih intervencija. 

Da stvar bude gora, bez prevelike ograde fotografije su objavili i neki mediji. 

Riječ je, inače, o već viđenom scenariju. Na gotovo se identičan način, nakon napada na srpske vaterpoliste na splitskoj rivi, počela širiti slika za koju se tvrdilo da je na njoj napadnuti vateropolist Crvene Zvezde. Bila je također riječ o potpunoj laži. 

Opasne posljedice laži i gola istina o onima koji su u stanju ovako nešto prošriti

Ako to treba uopće naglašavati, ni da su fotografije istinite, ne bi opravdale napad kakav se dogodio u Supetru. 

No laž koja se pokušava podvaliti mnogo je više od toga. Lažnim fotografijama pokreće se novi linč na već napadnute sezonce, što je najopasniji dio ove mučne priče. 

Uz to što govori baš sve o onima koji su u stanju takve laži plasirati.

Pročitajte više