Sljedeće godine na naplatu stiže 26,6 milijardi kuna javnog duga

Grafika: Index

MNOGE je ugodno iznenadio podatak da je krajem prvog kvartala ove godine došlo do smanjenja javnog duga, što je prvi takav slučaj od 1999. godine, te da je iznosio 288,3 milijarde kuna - no veselje neće dugo trajati.

Već ovog mjeseca čeka na zaduživanje na domaćem tržištu radi otplate 3,5 milijardi kuna obveznica, a situacija će posebno biti teška sljedeće godine, kad na naplatu stiže preko 26 milijardi kuna.

Osim, spomenutih 3,5 milijarde kuna obveznica, ove godine na naplatu je došlo ili dolazi 10,3 milijarde kuna kredita kod domaćih banaka i 2,2 milijarde kredita u inozemstvu. Uz to je 880 milijuna kuna duga prema međunarodnim financijskim institucijama.

U razdoblju od 2016. do 2026. najteža je sljedeća godina u kojoj na naplatu stiže 9,5 milijardi kuna domaćih obveznica, 8,7 milijardi obveznica na stranom tržištu i 7 milijardi kuna kredita kod domaćih banaka. kada tome dodamo gotovo 500 milijuna kredita na inozemnom tržištu i 724 milijuna duga kod međunarodnih financijskih institucija dolazimo do ukupnog iznosa od 26,6 milijardi kuna.

Kamate preko 10 milijardi kuna godišnje

Iza toga, 2018. godine dolazi do predaha, kad na naplatu stiže "samo" 16,6 milijardi kuna.
Usprkos tome što je situacija na međunarodnim financijskim tržištima povoljna, Hrvatska se zbog tromog gospodarskog rasta, a u posljednje vrijeme i nestabilne političke situacije, zadužuje znatno skuplje od ostalih zemalja EU.

Kamate koje Hrvatska plaća na dug premašile su 10 milijardi kuna godišnje, a nepovoljno zaduživanje možemo očekivati i u budućnosti s obzirom na to da će prije ili kasnije doći do podizanja kamatnih stopa u EU i SAD-u koje su na povijesno niskim razinama.

Vlada je prije mjesec dana odustala od izdavanja obveznica na međunarodnom tržištu, zbog (pre)visokih kamata - navodno je traženo više od 5 posto, pa se okrenula domaćim bankama i mirovincima koji su spremni na povoljniji dogovor. No, ostaje pitanje kako će se "pokriti" dugovi od 26 milijardi kuna koji dolaze na naplatu sljedeće godine.

Pročitajte više