Sljedećeg tjedna nastavak suđenja optuženima za zločin na Ovčari

SUĐENJE optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine nastavlja se u ponedjeljak u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

Za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka.

Na suđenju, koje je počelo u ožujku prošle godine, svi optuženi su u svojim obranama tvrdili da nisu krivi za zločin za koji su optuženi.

U dosadašnjem tijeku suđenja, koje se od ožujka prošle godine odvija svakog mjeseca po tjedan dana, ispitano je 80-ak svjedoka Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, svjedočila su i dvojica svjedoka-suradnika, koji su svojim iskazima teško teretili optužene.

Saslušana je i nekolicina svjedoka iz Hrvatske, koji su bili u hangaru na Ovčari, ali su uspjeli izbjeći strijeljanje.

Suđenje prate domaći promatrači i predstavnici međunarodnih organizacija, te rodbina žrtava zločina na Ovčari, a dosadašnje ocjene promatrača su da je suđenje korektno.

Iznoseći takvu ocjenu, neki promatrači posljednjih su mjeseci javno iznijeli mišljenje da bi se, osim optuženih, neposrednih počinitelja zločina, na optuženičkoj klupi trebali naći i pripadnici bivše JNA, zato što su "na milost i nemilost" teritorijalcima i paravojnim jedinicama prepustili zarobljene iz vukovarske bolnice.

Suđenje će trajati tjedan dana, a u nastavku dokaznog postupka bit će ispitani novi svjedoci Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine i obrane, a u utorak i srijedu, svoje bi iskaze trebalo dati nekoliko svjedoka iz Hrvatske, putem video-konferencije sa Županijskog suda u Zagrebu, dok bi se - prema ranijim najavama - u petak u Specijalnom sudu u Beogradu trebala pojaviti još dva svjedoka iz Hrvatske.

U petak je iz Specijalnog suda za ratne zločine priopćeno da će suđenje Saši Radaku zvanom "Cetinje", koji je posljednji uhićen 20. ožujka ove godine u Budvi, početi 1. lipnja ove godine.

Specijalno tužiteljstvo je u travnju predložilo sudskom vijeću da optužnicu protiv Radaka pripoji postupku koji traje dosad optuženima za taj zločin, ali je sudsko vijeće ipak odlučilo da suđenje Radaku započne zasebno.

(Hina) xttag ymaš/ydj

Pročitajte više