Sljedećeg tjedna prvi slovenski vojni sajam

TRODNEVNI sajam vojne opreme i tehnike, koji će se idućeg tjedna uz potporu slovenskog ministarstva obrane održati u Gornjoj Radgoni, trebalo bi posjetiti između 15 i 20 tisuća ljudi, priopćeno je u petak u Ljubljani na konferenciji za novinare.

Na 15.000 četvornih metara predstavit će se 54 izlagača iz 11 država, a najviše vojne opreme, uz Sloveniju, predstavit će susjedne Austrija, Hrvatska, Italija i Mađarska.

Slovenska vojska na sajmu će predstaviti praktično sve što ima, među ostalim američka terenska vozila Hummer, domaća oklopna vozila Valuk, višenamjenski pontonski most, tenk 55 s, 155 milimetarsku haubicu i druga oružja, izjavio je brigadir SV-a Rade Klisarič.

Bit će održano i više seminara o psihološkim vidovima suradnje u međunarodnim mirovnim operacijama, koncepcijama suvremene vojske, te procesima profesionalizacije.

U bivšoj SFRJ u Sloveniji je u namjenskoj vojnoj proizvodnji radilo 20 tisuća ljudi koji su ostvarivali više od 200 milijuna dolara izvoza.

Danas su brojke mnogo skromije, naveli su predstavnici slovenskog ministarstva obrane.

Na sajmu vojne tehnike u Gornjoj Radgoni bit će i degustacija vojničke hrane, a i ulaz je besplatan, pa se očekuje velik odaziv stanovništva iz Slovenije i susjednih zemalja.

Pročitajte više