Sljedeći tjedan presuda Martiću za napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko

Foto: FAH

ZAGREBAČKI Županijski sud u utorak će objaviti presudu nekadašnjem predsjedniku tzv. SAO Krajine Milanu Martiću i "krajinskom" generalu Milanu Čeleketiću za raketne napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, kao osvetu za hrvatsku vojnu operaciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji u svibnju 1995.

Presudu će, kako je najavljeno, u utorak u 13 sati objaviti predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša.

Optužnica protiv Martića i Čelektića podignuta je 2003. godine

Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo činjenični opis optužnici protiv Martića i Čeleketića, prema kojem je, umjesto dosadašnjeg opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je pojasnilo, a što je i stav Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Optužnica u kojoj ih terete da su naredili i organizirali raketne napade protiv Martića i Čelektića podignuta još 2003.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno njih 218

S obzirom na to da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. godine, pred zagrebačkim sudom odgovara samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić optužen za napade na sva tri grada.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno njih 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena šteta na objektima.

Martić služi kaznu u Estoniji, a Srbija odbija izručiti Čelektića

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić ne može prisustvovati suđenju jer trenutno služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.

Pročitajte više