Sljedeći tjedan screening za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost

BILATERALNA faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost (Poglavlje 24) održat će se od 21. do 23. veljače 2006. godine u Bruxellesu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s Europskom unijom, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane od 23. do 25. siječnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Prvog dana bilateralnog screeninga, hrvatski stručnjaci predstavit će stanje i razinu usklađenosti za područje azila, migracija, pravosudne suradnje u građanskim stvarima, uključujući i suradnju u području droga, te carinsku suradnju.

Policijska suradnja i borba protiv organiziranog kriminala, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i borba protiv terorizma, bit će na programu drugog dana screeninga.

Bilateralna faza analitičkog pregleda za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost završit će predstavljanjem razine usklađenosti sa schengenskom pravnom stečevinom, predstavljanjem implementacijskih mehanizama, te regulativom u području vanjskih granica i viza.

Pročitajte više