Šljivančanin i Radić moraju u Haag do 31. ožujka

SR JUGOSLAVIJA mora do 31. ožujka Haaškom sudu izručiti bivšeg vojnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića, te dvojicu optuženih iz ´vukovarske trojke´ Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, da bi nastavila primati američku ekonomsku pomoć, rekao je u utorak u Beogradu američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.

´Prenio sam poruku premijeru (Zoranu) Đinđiću da je sad trenutak da se poduzmu neophodni koraci kako bi pitanja ratnih zločina ostavili iza nas jednom i zauvijek. Rekao sam da je riječ o trojici ljudi koji u biti ovu zemlju drže kao taoca zbog pitanja ratnih zločina. Riječ je o Ratku Mladiću i ostalima iz vukovarske trojke´, rekao je

Prosper novinarima nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Đinđićem.

Dodao je da većina ostalih slučajeva, ako optuženi koje je naveo odu u Den Haag, može biti procesuirana pred domaćim sudovima, naglasivši da glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte ne vjeruje da Mladić nije u Srbiji.

Prosper će se u srijedu sastati s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem, te jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom, nakon čega će posjetiti Podgoricu.

Pročitajte više