Slobodan Vučićević: Izigrali su me supružnici Fižulić; Magma odgovara: Dižemo kaznenu prijavu!

NA DANAS održanoj konferenciji za novinare vlasnik tvrtke NCA Investments Group, Slobodan Vučićević, oštro je demantirao javne optužbe o dugovanju 6,6 milijuna eura njegove tvrtke Magmi, u većinskom vlasništvu supružnika Biserke i Goranka Fižulića.

"Goranku Fižuliću tj. Magmi ništa ne dugujemo. Naime, 24.12.2010. s Magmom smo potpisali Sporazum o razumijevanju. Na temelju tog Sporazuma sklopili smo ugovor o preuzimanju 51% udjela u tvrtki Adria design. Ugovor smo u potpunosti ispoštovali i u dogovorenim rokovima isplatili 15 milijuna eura u gotovini i dodatno s 3 milijuna eura dokapitalizirali tvrtku Adria Design. Prema tom istom sporazumu, mi smo iskazali namjeru da ćemo za 6,1 milijun eura kupiti i udjele u tvrtkama Magma International d.o.o. Beograd, Magma B d.o.o. Sarajevo, Kozmolina d.o.o. Beograd ali tek kada Magma ispuni neke uvjete. Konkretno, Magma je u gotovini morala sanirati dugovanja tih tvrtki u iznosu od oko 2,7 milijuna eura. To nije učinila do predviđenog datuma 28. veljače 2011. a onda niti u produženom roku do 26. ožujka. Umjesto toga, Magma je napravila neadekvatnu dokapitalizaciju tako što je tvrtkama kćerima oprostila dug prema samoj sebi, dok je dug prema bankama i dobavljačima ostao nepokriven. Zbog toga NCA nije potpisao ugovor o kupnji navedenih tvrtki i nema u tom smislu nikakvu financijsku obvezu prema Magmi", rekao je Slobodan Vučićević, vlasnik tvrtke NCA Investments Group.

No, navodno neplaćanje nepostojećeg dugovanja, nažalost, nije jedina sporna točka u poslovnom odnosu Magme i NCA. "Od samo početka Magma opstruira partnerski odnos i poslovanje zajedničke tvrtke Adria Design zbog čega je ta tvrtka u samo nekoliko mjeseci rada generirala višemilijunske gubitke i njezino je poslovanje i dalje otežano kontinuiranom blokadom rada od strane Magme.", stoji u priopćenju NCA Investments Group te pojašnjava: "NCA je u gotovu novcu platila 18 milijuna eura za 51% vlasništva u tvrtki Adria design. Adria design postala je jedini vlasnik niza robnih marki od kojih je najistaknutija Turbo limač. Istim kupoprodajnim ugovorom Magma se odrekla navedenih robnih marki u korist Adria Designa i potpisala da se ubuduće neće baviti asortimanom za djecu od 0 do 15 godina. Adria Design dobila je isključivo pravo upotrebe tih robnih marki tj. žigova na svim teritorijima jer je žig međunarodno registriran."

"Unatoč gore navedenom, Magma bez suglasnosti i na štetu zajedničke kompanije AD, i dalje u nizu slučajeva koristi robnu marku Turbo limač kao svoju, čime, apsurdno, u Hrvatskoj postaje najveći konkurent zajedničkoj kompaniji. Takvo nepoštivanje intelektualnog vlasništva ne samo da lišava smisla ugovoreni partnerski odnos već je i ugovorom zabranjeno i povlači za sobom novčanu kaznu u višemilijunskom iznosu. Zbog ovih povreda ugovora, NCA je pokrenula postupke pred nadležnim institucijama u Hrvatskoj i pred Arbitražnim sudom u Parizu.", naglašavaju iz tvrtke.

"Prošloga je tjedna Magma, pod nejasnim i sumnjivim okolnostima blokirala zajedničku tvrtku Adria Design ovrhom na iznos veći od 3 milijuna kuna. Netko iz Magme je, naime, s pečatom nepoznatog opunomoćenika ovjerio Magmine fakture bez znanja AD pa je tako putem ovrhe račun AD-a blokiran, a da AD nije ni došla u situaciju da se može žaliti. Postoji sumnja da u tom potezu ima elemenata zlouporabe od strane Magme, a u cilju nastavljanja kontinuiranog financijskog iscrpljivanja tvrtke Adria Design. Napominjemo da Adria Design i Magma nikada nisu potpisale ugovor o pružanju usluga već je Magma, također apsurdno, sama kreirala fakture koje je onda  često sama sebi i plaćala s računa AD. U tome joj je uvelike pomogla i činjenica da Magma većinskom vlasniku odbija predati računovodstvo zajedničke tvrtke. Osim toga, većinski vlasnik nema pristup niti sjedištu tvrtke, pošta je pod potpunom kontrolom Magme a Goranko Fižulić kategorički odbija predati i radne knjižice zaposlenika.", tvrde i dodaju kako je Adria Design cijelo vrijeme, od početka partnerskog odnosa, uredno i namjenski uplaćivala Magmi novac za izmirivanje najma zakupodavcima prostora u kojima Turbo limač, kao podzakupac, obavlja svoju djelatnost." No, Magma je taj novac zadržavala za sebe, u velikom broju slučajeva najam nije plaćen i neki su zakupodavci već otkazali ugovore. Došlo je čak do toga da se u nekim lokalima isključuje struja zbog neplaćanja.", pojašnjavaju.

"Ja sam u ovom poslu izigran od strane supružnika Fižulić i čitava moja investicija je dovedena u pitanje. Pravo na većinski udio u tvrtki Adria design platio sam 18 milijuna eura. Usporedbe radi, to je gotovo dvostruko više od onoga što je naš glavni konkurent iz Poljske bio spreman dati za sve Magmine trgovine koje se bave igračkama, a mi smo toliko platili samo za Adria Design. Iznos koji sam platio već i sam za sebe dovoljno govori koliko sam vjerovao u ovaj posao i u partnerski odnos s Gorankom Fižulićem. No, sada sam, zbog njegove opstrukcije i oduzimanja mojih temeljnih prava kao većinskog vlasnika tvrtke i onemogućavanja preuzimanja operativnog vođenja kompanije, po prvi puta u svojoj poslovnoj karijeri suočen s blokiranim računom, polupraznim dućanima i propadanjem neke svoje tvrtke. No, ono što je sigurno jest da od zaštite svojeg ulaganja i od vizije uspješne tvrtke Adria Design neću odustati", rekao je Vučićević i dodao: "Još uvijek vjerujem da AD može imati odličnu perspektivu i spremni smo investiciju braniti napornim radom. No, preduvjet za uspjeh je da partner pokaže volju da počnemo zajedno raditi u korist zajedničke tvrtke, zaposlenika, poslovnih partnera i naših kupaca. Mi smo i dalje spremni garantirati fer partnerski odnos uz puno poštovanje ugovorenih obaveza i prava manjinskog partnera i primjenu pravila dobrog korporativnog upravljanja".

Brza reakcija Magme: Oni se pravdaju

Samo nekoliko sati nakon press konferencije na izjave Vučičevića reagirala je Magma priopćenjem:

"Na današnjoj konferenciji za novinare, Slobodan Vučićević je izrekao cijeli niz neistina i to samo sa jednim ciljem - da opravda neispunjenje ugovornih obaveza, odnosno  neisplatu preostalih 6,6 milijuna eura na ime prijenosa udjela u pet društava na području Republike Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Magma d.d. je izvršila sve svoje obaveze temeljem Sporazuma o razumijevanju od 24.12.2010, a NCA je od preuzetih šest obveza izvršio samo dvije. Danas je vidljivo da je NCA od početaka imao prikrivenu zamisao da uplatom samo dijela ugovorene cijene ostvari potpuno ovladavanje svim društvima te je zbog navedenog Magma d.d. bila prisiljena raskinuti sporazum te je podnijela pet tužbi Trgovačkom sudu u  Zagrebu u razdoblju od 11.5. do 15.6.2011. godine.

Isto tako, izdala je nalog svojim odvjetnicima u Beogradu da protiv društva NCA, njenih vlasnika i odgovornih osoba podnesu kaznene prijave radi više kaznenih dijela i to: davanja mita, neovlaštenog odavanja i priopćavanja poslovne tajne te poticanja za nesavjesno poslovanje u kojoj se vlasnik NCA pojavljuje kao podstrekač na kazneno djelo. Također, izdan je nalog odvjetnicima u Beogradu da se podnese prijava NCA i njih vlasnika Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zbog nelojalne konkurencije na tržištu.

U toku je i podnošenje kaznene prijave protiv NCA i vlasnika Državnom odvjetništvu u Zagrebu  te prijava Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

O detaljima navedenih kaznenih djela ne možemo govoriti prije njihove obrade u nadležnim državnim odvjetništvima.

U tužbama koje se vode pred Trgovačkim sudom u Zagrebu tražimo poništenje sklopljenih pravnih poslova i ne tražimo izmjene ugovora, jer za suradnju NCA i Magme ne postoje više ni minimalne pretpostavke

Ukoliko Državno odvjetništvo dokaže kriminalnu aktivnost NCA i njegovih društava kćeri, tada će sve radnje koje je NCA poduzeo biti ništetne jer su poduzete u izvršenju kaznenog djela.

Moral i etika društva predstavljaju opću granicu slobode stranaka, u ovom slučaju NCA i Magme, da urede pravne poslove, a NCA je više puta otvoreno priznao svoje špekulativne neprijateljske namjere prema Magmi pa je na taj način stvorio pravnu pretpostavku da Magma zatraži poništenje svih pravnih poslova koji su zaključeni u izvršenju sporazuma."

Pročitajte više