Slovaci prvi, državljani BiH drugi i Srbi treći u broju poginulih stranaca na našim cestama

U PROMETNIM nesrećama na hrvatskim cestama često pogibaju i stranci, a statistički podaci MUP-a otkrivaju kako je 126 stranih državljana poginulo na našim cestama u zadnje dvije godine.

Među najbrojnijim poginulim strancima prednjače Slovaci, kojih je tijekom prošle godine 15 poginulo u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama, Njih prate državljani BiH sa 11 poginulih, a na trećem mjestu se nalaze Srbi, sa deset poginulih na hrvatskim prometnicama.

Austrijanci, Nizozemci i Turci su na našim cestama ostavili po troje života svaki. Državljani BiH uzrokovali su najviše prometnih nesreća u kojima su sudjelovali stranci u Hrvatskoj, s njih ukupno 481, a slijede ih neoprezni Slovenci s 348 sudionika, odnosno Nijemci sa samo tri sudionika manje od Slovenaca.

Tijekom protekle dvije godine na našim prometnicama teške je ozljede zadobilo 599 stranaca, što predstavlja porast od 3,2 posto u odnosu na prijašnje razdoblje, no zabilježen je i značajan pad lakše ozlijeđenih osoba od 11,3 posto, odnosno 1991-og stranca koji je na hrvatskim cestama zadobio lakše ozljede.

K.S.
Foto: Ante Baranić/CROPIX

Pročitajte više