Slovačka će svojim iskustvom pomagati Hrvatskoj u približavanju EU-u i NATO-u

SLOVAČKA će pružiti pomoć Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji i NATO-u, kako bi lakše prihvatila europske standarde, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak u Zagrebu nakon sastanka sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem.

"Iako ulaskom u Uniju svi problemi nisu riješeni, razgovarali smo o tome što bi sve trebalo učiniti dok smo u fazi kandidature kako bismo lakše prihvatili standarde koji vrijede u Europi", rekao je Mesić.

Gašparovič, čija je zemlja odnedavna članica Europske unije i NATO-a, u neslužbenom je posjetu Hrvatskoj tijekom kojega se sastao s hrvatskim predsjednikom i s njim razgovarao o mogućnostima suradnje i pomoći koju Slovačka može pružiti Hrvatskoj u približavanju EU-u i NATO-u.

"Uvjeren sam da Hrvatska brzo ide naprijed i ubrzo će ući u EU i NATO, a mi želimo surađivati i pomoći joj", rekao je slovački predsjednik koji već godinama ljetuje u Hrvatskoj, zemlji iz koje potječe.

Dvojica su predsjednika razgovarala i o stanju u regiji.

"Upoznao sam ga s našim viđenjem situacije u zemljama bivše Jugoslavije, u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori, a posebno smo spomenuli pitanje Kosova", rekao je Mesić. "U regiji ima problema, ali mi moramo surađivati jer je to na korist svih nas".

Hrvatski je predsjednik još rekao kako je prihvatio poziv slovačkoga kolege da posjeti tu zemlju.

Pročitajte više