Slovačka Ukrajini daje moćni raketni sustav S-300

Screenshot: YouTube

SLOVAČKA je Ukrajini donirala moćni raketni sustav S-300 kao pomoć u obrani od ruske agresije, rekao je slovački premijer Eduard Heger.

Ukrajina svaki dan poziva Zapad da im donira prijeko potrebno oružje.

"Mogu potvrditi da je Slovačka donirala S-300 raketni sustav, a temeljem njihova zahtjeva da im se pomogne u samoobrani", rekao je Heger. Inače, Heger je danas u posjetu Kijevu.

S-300 je proturaketni sustav proizveden u SSSR-u, a operativan je i danas. Slovačka je jedan takav sustav naslijedila nakon raspada Čehoslovačke.

Slovačka će dobiti drugi protuzračni sustav

Slovačka donacija prvi je poznati slučaj da je neka država poslala protuzračni sustav Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Po riječima slovačkog ministra obrane Jaroslava Nada, saveznici Slovačke postavit će četvrti sustav protuzračne obrane Patriot u zemlju NATO-a kako bi osigurali njezin teritorij nakon što je donirala svoj sustav S-300 Ukrajini.

Ministarstvo obrane je priopćilo da će baterija Patriot stići sljedeći tjedan, uz baterije koje su Njemačka i Nizozemska dopremile u Slovačku u ožujku, te će ostati koliko god bude potrebno.

Pročitajte više