Slovački dužnosnik NATO-a optužen da je bio komunistički agent

ZAMJENIK predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a, slovački zastupnik Jozef Banas, tijekom 70-ih i 80-ih surađivao je s tajnom policijom u bivšoj komunističkoj Čehoslovačkoj, izvijestio je u utorak slovački list Sme, objavivši dijelove njegova dosjea.

Kao tadašnji zaposlenik odjela za informiranje pri ministarstvu vanjskih poslova Čehoslovačke, Banas je tajnoj policiji trebao prenositi informacije sa svojih sastanaka sa stranim novinarima, piše list, donoseći kopiju Banasova dosjea, prema kojemu je slovački zastupnik radio kao agent za Državnu sigurnost (StB).

Danas zastupnik slovačkog parlamenta i član Slovačke unije demokršćana (SDKU), Banas negira informaciju prema kojoj je bio agent StB-a.

"Siguran sam da nisam nikada potpisao dokumente koji bi potvrdili moj status agenta StB-a", rekao je Banas u intervjuu za Sme, ali priznaje da je tajnu čehoslovačku policiju obavještavao o sadržaju svojih razgovora sa stranim državljanima pritom ističući kako za to nije nikada primao novac.

Prošli je tjedan jedan od državnih tajnika Slovačke, Jan Hurny, također član SDKU-a, podnio ostavku nakon što je otkriveno da je u prošlosti bio agent StB-a. Popis agenata Državne sigurnosti u Slovačkoj od polovine studenoga objavljuje se na internetskim stranicama.

Za razliku od slovačkih, češki politički dužnosnici moraju podnijeti dokaze o tomu da nikada nisu surađivali s tajnom policijom.

Pročitajte više