Slovački ministar kaže da će prije podnijeti ostavku nego otpustiti šefa policije

Foto: FAH

SLOVAČKI ministar unutarnjih poslova Tomas Drucker u ponedjeljak je izjavio da kani podnijeti ostavku nakon samo tri tjedna na toj dužnosti, usred masovnih javnih prosvjeda kojima se traži otpuštanje šefa policije nakon smrti novinara.

Ubojstvo u veljači novinara Jana Kuciaka, koji je istraživao korupciju u poslu i politici, pokrenulo je najveće javne prosvjede u zadnjih nekoliko desetljeća u zemlji.

Zbog demonstracija je ostavku prošli mjesec podnio i dugogodišnji premijer Robert Fico.

Tripartitna koalicija koju je vodila Ficova stranka Smer osnovala je novi kabinet u kojemu je neovisni političar Tomas Drucker imenovan ministrom unutarnjih poslova umjesto Ficova dugogodišnjeg savezika Roberta Kalinaka.

Drucker je izjavio da nije pronašao nikakvo opravdanje za otpuštanje šefa policije Tibora Gaspara, no da osjeća kako to pitanje i dalje utječe na duboke podjele u društvu.

"Podnosim ostavku jer nisam uspio smiriti situaciju, a polarizacija se nastavlja. I ne mislim da će je Gasparov odlazak smiriti", rekao je Drucker.

Deseci tisuća Slovaka izašli su na prosvjede tražeći uklanjanje Gaspara, smatrajući da će se tek tada istraga Kuciakova ubojstva temeljito provesti.

Pročitajte više