Ovo su firme koje povezuju novog vlasnika Super Konzuma i Pavla Vujnovca

Foto: Index, Dnevnik. si, Companywall.hr, Milan Sabic/PIXSELL

VELIKI poslovni kompleks Super Konzum Radnička kupio je hrvatsko-slovenski poduzetnik Ante Bračić, objavio je danas N1. Radi se o poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem, suvlasnikom Fortenove i jednim od najbogatijih Hrvata. Bračić je kompleks kupio od tvrtke Mercator-H, tvrtke kćeri Fortenova Grupe.

>>Super Konzum u Radničkoj prodan poduzetniku povezanom sa šefom PPD-a

Prema informacijama N1 televizije, tvrtka je u studenom 2022. godine prodana za 20.479.512,45 eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskom SPARKASSE-u od 15.359.634,34 eura. Za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička.

Ante Bračić je dugogodišnji poslovni partner iz grupacije koja već nekoliko godina vodi različite nekretninske poslove vezane za Pavla Vujnovca.

Bili su zajedno u pothvatu izgradnje golemog hotela View u Postirima na Braču koji je privukao interes javnosti zbog svoje veličine i činjenice da je zauvijek promijenio vizuru pitomog ribarskog gradića na obali otoka.

U tvrtki Adria Coast Turizam, koja je jeftino kupila parcelu na samoj obali, bili su povezani Pavao Vujnovac, Zoran Gobac, poduzetnik koji je zbog biznisa sa zbrinjavanjem otpada nazvan "kraljem otpada", Josip Jurčević, jedan od ključnih Vujnovčevih operativaca u nizu poslovnih pothvata, bivši obavještajac i dugogodišnji zamjenik šefa SOA-e, te tvrtka Iskraemeco, u vlasništvu slovenske tvrtke Iskra implus, koja je u vlasništvu Maje Bračić Lotrič i Ante Bračića.

Niz je tvrtki u kojima je Bračić povezan s Vujnovcem, Gopcem, Jurčevićem...

Koje su ostale tvrtke u kojima postoji povezanost Vujnovca i Bračića? U tvrtki Adria Baško polje članovi društva su Pavao Vujnovac, Ante Bračić, Zoran Gobac, Romeo Krešić, Damir Spudić i Josip Jurčević. Tvrtka je 2019. godine registrirana u Baškoj Vodi. Kao djelatnost se navodi hotelska, odnosno pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane.

Ista ekipa je u još nekoliko firmi. Jedna je Adria podluka, registrirana u Baškoj Vodi, čija djelatnost se kategorizira kao odmarališta i slični objekti za kraći odmor. Ista šestorka je i u tvrtki Adria Umag sa sjedištem u Zagrebu. Ova tvrtka kao djelatnost ima navedeno iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing).

Njih šestorica su i članovi društva Adria Podbiokovlje, registriranog u Baškoj Vodi. Kao djelatnost navodi se gradnja stambenih i nestambenih zgrada. Ista ekipa je i u tvrtki Adria Zagreb East. Sjedište ove tvrtke je u Zagrebu, a kao djelatnost se navodi gradnja stambenih i nestambenih zgrada 

Imaju i holding 

Sve ove tvrtke osnovane su 2018. i 2019. godine.

Dio ove ekipe 2022. godine osnovao je i Adria grupu Baško polje d.o.o. kao holding svih ovih tvrtki. U toj tvrtki su uz Bračića još Vujnovac, Spudić i Jurčević. Ova tvrtka je osnivač Club Adriatica za turizam i usluge. Tu su u Nadzornom odboru uz Bračića još Jurčević i Darko Lendić.

Nisu ovo jedine tvrtke koje je u Hrvatskoj osnovao Bračić. Navedimo tako, uz veću spomenutu tvrtku Iskraemeco za mjerenje i upravljanje energijom, kompanije Indenna Impuls društvo s ograničenom odgovornošću za projektiranje, izradu, montažu i servis, Pozitivnu energiju za projektiranje i usluge, TC3KGS Invest d.o.o. za trgovinu nekretninama...

Tko je Ante Bračić?

Kako navodi N1, Ante Bračić je također bio dio ekipe koja je u centru Zagreba izgradila vilu s nekoliko luksuznih stanova koje danas posjeduju Vujnovčevi menadžeri Jurčević i Romeo Krešić, ali i aktivni obavještajac, šef ureda ravnatelja SOA-e Davor Franić, te jedan od osnivača Domovinskog pokreta Mario Radić. Upravo je Radić kupio svoju etažu u vili od Ante Bračića.

Na stranici Poslovna.hr vidi se da je u tvrtki za mjerenje i upravljanje energijom Iskraemeco direktor od 2008. godine, a član Društva od 2011. godine. To je njegova temeljna tvrtka u Hrvatskoj koja je osnovana 1994. godine, registrirana kao nespecijalizirana trgovina na veliko, ali i za popravak motornih vozila i motocikala.

Iskraemeco je 2021. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 6.1 milijuna eura (dobit od 3.4 milijuna eura). Godinu prije ova tvrtka imala je prihod od 12.7 milijuna eura (dobit od 3.4 milijuna eura). Nadalje, 2019. godine tvrtka je imala prihode od 11.1 milijuna eura, a bruto dobit od četiri milijuna eura. Tvrtka zapošljava 13 ljudi.

Kao vlasnici se uz Bračića navode i Maja Bračić Lotrič te tvrtka Iskra Impuls iz Slovenije. Kao bivši vlasnik navodi se Krešo Živko Bračić, inače Majin i Antin otac koji je preminuo 2011. godine, a koji je bio poznati poduzetnik koji je poslovao u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije.

Oko tvrtke najviše istupa sestra

Tvrtka Iskra Impuls također je u vlasništvu Maje Bračić Lotrič i Ante Bračića. Registrirana je u Kranju, a kao namjena navodi se proizvodnja merilno-procesne opreme.

Slovenski Dnevnik pisao je kako je tvrtka specijalizirana za projektiranje i proizvodnju intralogističkih sustava, posebice automatskih regalnih dizala, hidromehaničke opreme za hidroelektrane i sustave navodnjavanja.

U slovenskim medijima oko ove tvrtke najviše istupa upravo Maja Bračić Lotrič, s čijom fotografijom slovenski mediji i ilustriraju tekstove o poslovanju tvrtke. Njezin brat Ante Bračić istupa puno manje, odnosno, koliko smo vidjeli, ne daje nikakve izjave, gajeći tako tajnovit imidž.

Kupio niz Mercatorovih trgovina

U Sloveniji je kupio cijeli niz Mercatorovih trgovina. Portal Nova24tv.si je pisao kako je njegova tvrtka kupila ukupno deset Mercatorovih trgovina u Ljubljani, Luciji i na Bledu za 20 milijuna eura. Prostore i dalje iznajmljuje ​​Mercatoru, koji je sad njezin zakupac.

Navode kako je Bračić poznat i po drugim nekretninskim projektima u Ljubljani. Vrijedi istaknuti da je Bračić direktor i drugih tvrtki u Sloveniji.

Jedna od njih je K.Tivoli. Jedan od ustanovitelja tvrtke je upravo Iskra Impuls, ali i građevinska tvrtka Kolektor Koling, koja je u suvlasništvu Stojana Petriča. Pojedini mediji ovu tvrtku nazivaju možda i najaktivnijom na ljubljanskom tržištu nekretnina

Portal Dnevnik.si piše kako tvrtka gradi poslovno-stambenu zgradu na zemljištu uz Masarykovu ulicu u Ljubljani. Osamdeset i jedan stan dopunit će poslovni prostori u prizemlju, a između ostalog je planirana i trgovina, navodi se.

Direktor dvadesetak tvrtki u Sloveniji

Piše i kako će tvrtka K.Tivoli na zemljištu na Majskim poljanama u Novoj Gorici, koje je kupila od tvrtke u stečaju Primorje, izgraditi dvije visoke zgrade s ukupno 145 stanova, kako je Primorje već planiralo. Naišli smo i na tekst u kojem stoji da će u Kosezama tvrtka K.Tivoli izgraditi tri zgrade sa 103 stana i urediti ukupno 375 parkirnih mjesta u garaži i na vanjskom parkiralištu.

Ova tvrtka je 2021. godinu završila s 1.7 milijuna eura prihoda, odnosno 130.400 eura dobiti. Bračić se navodi i kao direktor brojnih drugih tvrtki koje se u Sloveniji bave nekretninama odnosno građevinom.

Između ostalog, od većih tvrtki izdvojimo da je prokurist tvrtke Tosidos koja je 2021. godinu završila s 22.7 milijuna eura prihoda te direktor tvrtki K.Majske (4.2 milijuna eura), GP sistemi (28.7 milijuna eura), K.Okno (4.8 milijuna eura), TC Invest (751.247 eura)...

Pročitajte više