Slovenci će u Bruxellesu tražiti "koordinirani multilateralni pristup" zaštiti Jadrana

SLOVENSKA delegacija na sastanku o zaštiti održivog ribarstva u Sredozemlju, koji je u ponedjeljak započeo u Bruxellesu, zagovara multilateralni pristup toj problematici, osobito u Jadranskom moru, izjavio je za slovensku agenciju STA u ponedjeljak državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Iztok Mirošič.

Slovenski mediji također prenose izjavu neimenovanog slovenskog diplomata, koji sudjeluje na sastanku u Bruxellesu, da će se Slovenija suprotstaviti najavljenom proglašenju hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranu zbog "političke i povijesne pozadine" u kojoj bi to proglašenje bilo izvedeno.

"Jadransko je more poluzatvoreno, te kao takvo vrlo osjetljivo i zahtijeva koordinirani pristup svih zemalja koje se uz to more nalaze", izjavio je za STA državni tajnik Mirošič.

Mirošič je rekao da se prijedlog deklaracije o kojemu se raspravlja na sastanku što bi trebao poslužiti za ministarsku konferenciju na istu temu koja će se u studenom ove godine održati u Veneciji uglavnom odgovara slovenskim očekivanjima i da je za zaštitu osjetljivih mora potrebna koordinirana akcija više država.

"Centralnu ulogu u tome moglo bi preuzeti opće ribarsko vijeće za Sredozemlje. Isti pristup kao i mi imaju Europska komisija i Italija kao država-predsjedateljica", izjavio je Mirošič.

Slovenski diplomatski izvori također navode da će sutra sve jadranske države, odnosno njihove delegacije na sastanku u Bruxellesu, imati tzv. "radni doručak", na kojemu će zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonoviuć iznijeti hrvatsku poziciju u pogledu gospodarskog pojasa u Jadranu, ali dodaju da bilateralnog sastanka sa slovenskim izaslanstvom vjerojatno neće biti.

Pročitajte više