Slovenci: Europska unija je kriva za fijasko regionalne konferencije

SLOVENSKI mediji raspisali su se danas o regionalnoj konferenciji koja je održala na Brdu kraj Kranja, a za koju se dugo najavljivalo da će biti prvi službeni susret srpskog predsjednika s delegacijom Kosova. No, Tadić je ostao vjeran svojoj dosadašnjoj politici i jučer se jednostavno nije pojavio u Sloveniji.

"Konferencije se nećemo sjećati ni po čemu jer je Slovenija postavila previsok cilj - dovesti za isti stol predstavnike Kosova i Srbije, a to nije uspjelo, pa je time pala i sama ideja toga skupa", kaže za slovensku televiziju bivši dopisnik iz Bruxellesa Edo Žitnik.

Žitnik ističe kako je dobar dio krivnje za fijasko u koji se konferencija zapravo pretvorila nedolaskom Tadića i na Europskoj uniji. "Pahora je EU pred samo konferenciju ostavila na cjedilu. Samo je EU mogla Tadiću dati ponudu koju ne bi mogao odbiti", smatra Žitnik, te podsjeća kako se na istu temu uskoro održava konferencija u Španjolskoj "a ne mogu uspješne biti obje konferencije nego samo jedna".

Žitnik je zaključio kako je Slovenija na ovom primjeru naučila gorku lekciju i dodao kako je diplomacija morala djelovati diskretnije, a ne preko medija postavljati previsoke ciljeve koji se nisu mogli ispuniti. Opsežni komentar konferenciji posvetio je i ljubljanski dnevni list Delo koji također ističe da je za sve kriva Europska unija.

"Ova je konferencija za Europu bila propuštena prilika", piše komentator Dela i podsjeća kako i unutar EU postoje podjele o statusu Kosova, s obzirom da nisu sve članice priznale tu zemlju. "Europa je i ranije pokazala da ne zna prepoznati prijelomne trenutke za cijelu regiju", smatra Delo.

Pročitajte više