Slovenci ovog ljeta predsjedaju EU, najavili su vježbu u slučaju mogućeg potresa

Ilustracija: EPA

POUČENA iskustvima petrinjskog potresa Slovenija će u srpnju održati praktičnu vježbu djelovanja za slučaj eventualnog potresa slične jakosti, najavila je tamošnja uprava za zaštitu i spašavanje koja djeluje u okviru ministarstva obrane.

Vježba će se održati ovog ljeta nakon što Slovenija preuzme šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske unije i imat će međunarodni karakter.

Svrha te vježbe je da se provjere koncept reagiranja na potres i pripremljenost državnih tijela za djelovanje, posebno u uvjetima pandemije, kazali su na telekonferenciji za novinare zapovjednik uprave za zaštitu i spašavanje Srečko Šestan i njezin direktor Darko But.

Potencijalna velika opasnost prijeti Ljubljani i zapadu zemlje

Tijekom vježbe će se koristiti iskustva hrvatskih službi nakon potresa s epicentrom kod Petrinje i iskustva iz prijašnjih vježbi u Sloveniji, a i utvrdit će se odstupanja od planova te testirati sustav upravljanja zaštitom i spašavanjem.

Slovenija je zemlja sa srednjom seizmičkom opasnošću, a posljednja državna karta seizmičke opasnosti datira iz 2011. i još se koristi. Područja velike seizmičke opasnosti su Brežice, Ljubljana s okolicom i zapadni dio zemlje. Prevencija, praćenje i promatranje seizmičkih aktivnosti ključni su u provođenju aktivnosti za djelovanje nakon potresa.

Škole, vrtiće i bolnice trebalo bi pregledati s posebnom pažnjom

Istaknuto je da na posebnoj aplikaciji POTROG svaki pojedinac, vlasnik zgrade ili stana, može provjeriti protupotresnu sigurnost svog objekta i eventualnu štetu od mogućeg potresa. Aplikacija je namijenjena općoj javnosti za grubu procjenu štete, kao i civilnoj zaštiti za prvu procjenu stanja i pomoć za izradu scenarija ugroženosti.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s protupotresnom sigurnosti objekata u starim jezgrama gradova poput Ljubljane i mogućnostima povećanja te sigurnosti čelnici slovenske uprave za zaštitu i spašavanje kazali su da bi preporučili saniranje, odnosno obnovu svih zgrada sagrađenih prije 1964., kad su protupotresni standardi u građevinarstvu znatno podignuti.

Posebno bi trebalo procijeniti sigurnost zgrada poput škola, vrtića i bolnica.

Pročitajte više