Slovenci pregovaraju o mješovitim policijskim patrolama na granici s Hrvatskom

Ilustracija: EPA

SLOVENIJA vodi završne pregovore s Italijom, Austrijom i Mađarskom o sporazumu po kojem bi policajci iz tih država bili uključeni u granične ophodnje slovenske policije na granici s Hrvatskom, rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Razlozi za to su očekivanja da će se ilegalne migracije prema Sloveniji i šengenskom prostoru pojačati, kadrovska pothranjenost slovenske policije, ali i protivljenje slovenske opozicije da prihvati zakonski prijedlog po kojem bi granicu s Hrvatskom uz policijske ovlasti mogli nadzirati i pripadnici vojske, pojasnio je Hojs.

"Hrvatska ima dovoljno posla s kontrolom granica prema BiH i Srbiji"

"Lijeve političke stranke bile su protiv toga da našu južnu granicu čuvaju pripadnici slovenske vojske. Sada će valjda biti zadovoljni kad ondje budu strani policajci", kazao je Hojs u razgovoru dodavši da se o uključivanju hrvatske policije u te mješovite ophodnje ne razmišlja "jer Hrvatska ima dovoljno posla s kontrolom svojih granica prema BiH i Srbiji".

Hojs je rekao i da je u tijeku natječaj za nabavu i postavljanje dodatnih 60 kilometara žičane ograde na granicu s Hrvatskom te da je u pripremi i novi projekt uspostave graničnog videonadzora, postavljanjem optičkih kabela ukopanih u zemlju.

Pročitajte više