Slovenci se protive referendumu o ulasku Hrvatske u NATO

OTPRILIKE 54 posto Slovenaca protivi se održavanju referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez, dok njih 46 posto podržava tu inicijativu, pokazalo je televizijsko glasanje provedeno na tamošnjoj televizijskoj postaji POP TV u okviru emisije "Trenja", a u kojem je sudjelovalo oko 9.300 gledatelja.

U toj političkoj emisiji kao gosti su se našli predstavnici parlamentarnih stranaka, od kojih je jedino Zmago Jelinčić, predsjednik Slovenska nacionalne stranke, bio gorljivi zastupnik referendumske inicijative.

Zanimljivo je da se protiv referenduma izjasnio i Marjan Podobnik, predsjednik "Zavod 25. lipnja 1991.", kojeg je, kako je istaknuo, zadovoljila parlamentarna odluka od prošle srijede da se prihvati tekst izjave kojom se navodi kako Slovenija ima izlaz na otvoreno more, cijeli Piranski zaljev, kao i većinu spornih graničnih točaka. Tako Podobnik neće potpisati peticiju za referendum, ali traži da se uputi zahtjev prema Zagrebu, u kojem će stajati da se hrvatska strana u određenom roku mora povući s navedenih slovenskih teritorija, najprije s graničnih prijelaza Plovanije i onoga kod Hotize na Muri.

Podobnikove prijedloge nije podržao Ivo Vajgl, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, koji je sugerirao da se granični prijepori razriješe pregovorima ili pomoću Europske komisije.

U emisiji je među ostalim zaključeno da je raščišćavanje graničnih problema puno važnije za Hrvatsku nego za Sloveniju, jer je potonja već članica Europske unije. Isto tako, rečeno je da će famozna izjava o slovenskim teritorijima, usvojena prekjučer, dodatno zakomplicirati odnose dviju država te će prolongirati potpisivanja sporazuma o slovensko-hrvatskoj granici.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više