Slovenci su za riješenje, al´ da im ne uđemo

"ZADNJA varijanta prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollie Rehna o rješenju graničnih pitanja Hrvatske i Slovenije prihvatljiva je za službenu Ljubljanu, ali ne i zamisao o trenutačnoj deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora", donose danas gotovo svi mediji u Sloveniji uvjereni kako će ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar dati potvrdni odgovor na Rehnov prijedlog, ali ne i o trenutačnoj deblokadi hrvatskih pregovora.

> Bez dogovora Slovenije i Hrvatske: Meta i rastojanje ostaju isti

S najviše informacija o tome izašao je slovenski dnevnik Delo koji tvrdi kako će Slovenija idućih dana inzistirati da obje države moraju sporazum o arbitraži i deblokadi ratificirati u parlamentu.
Naime, to je u suprotnosti od Rehnova prijedloga u kojem stoji kako nije potrebna ratifikacija dokumenta u parlamentima nego da se blokada ukine onog trenutka kada predsjednici dvaju Vlada potpišu sporazum. Službeni stav Slovenije mogao bi biti kako su već jednom nasamareni sa sporazumom Drnovšek-Račan koji Hrvatska nije ni potpisala ni ratificirala pa je ostao tek u prijedlogu međudržavne komisije.

M.M.
Foto: Igor Zaplatil/ Delo (Cropix)

Pročitajte više