SLOVENIJA: DIMITRIJ PROTIV DIMITRIJA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimtrij Rupel i glavni urednik vodećeg dnevnopolitičkog lista "Delo" Dimtrij (Mitja) Meršol posljednja dva dana preko medija vode oštru polemiku s nizom međusobnih optužaba da su privatizirali institucije kojima su na čelu. L

Meršol je, naime, u uvodniku subotnjeg "Dela" Rupelovu djelatnost nazvao "takozvanom vanjskom politikom" i objavio karikaturu koja ga prikazuje kao kao đaka-prvašića u prvom razredu portoroške Diplomatske akademije (koju prema zadnjoj aferi Rupel osniva da bi se tamo zaposlio nakon odlaska s mjesta ministra).

Slovenski ministar vanjskih poslova mu nije ostao dužan i na internet stranicama ministarstva vanjskih poslova ustvrdio: "Meršol mi se osvećuje jer nisam pristao na sugestije da ga zaposlim kao veleposlanika u Londonu."

"Meršol je za sada gospodar Dela i može objavljivati šaljive i uvredljive uvodnike na moj račun. Stekao je golemu moć putem privatizacije koja je od socijalističkih novinara i urednika napravila milijunaše, no njegovo vrijeme istječe...", poručio je Rupel glavnom i odgovornom uredniku vodećeg slovenskog lista, optužujući ga da je, nasuprot odluci Slovenaca na referendumu, vodio ustrajnu i dugotrajnu kampanju protiv učlanjenja Slovenije u zapadne integracije i "medijski linč" protiv Rupela osobno.

Meršol je prije dolaska na mjesto glavnog urednika "Dela" prije deset godina bio dugogodišnji dopisnik slovenskih medija u SAD-u i Velikoj Britaniji.

(Hina) fl dj

Pročitajte više