Slovenija: Janša podržao Rupela, oštro kritizirao Ropovu vladu

PREDSJEDNIK slovenskih socijaldemokrata (SDS) Janez Janša u ponedjeljak je podržao slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u pogledu spora s Hrvatskom oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, izrazivši međutim oštru kritiku vladi premijera Antona Ropa.

"Naša je stranka vladu još prije ljetnih odmora upozoravala da treba voditi aktivnu politiku prema Hrvatskoj, ali odgovor nismo dobili. Sada je Slovenija u defenzivi i ostaje joj samo da odgovara na hrvatske poteze", rekao je Janša u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Janša je za Ropovu vladu kazao da je u pogledu odnosa s Hrvatskom u "defenzivnoj situaciji" i da nije prihvatila prijedlog oporbe da se s Hrvatskom traži dijalog o svim otvorenim pitanjima, pa i pitanju devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb.

Predsjednik najjače slovenske oporbene stranke u parlamentu podržao je potez Dimitrija Rupela i njegova stajališta u pogledu prava Slovenije na otvoreno more, a veleposlanika Slovenije u Zagrebu - kojega je Rupel pozvao na konzultacije u Ljubljanu - nazvao "potpuno nesposobnim", te zatražio "da se zamijeni".

Janša je u ponedjeljak navečer zajedno s Rupelom nastupio u središnjoj informativnoj emisiji televizijske postaje POP-TV, solidariziravši se sa stajalištima Rupela u pogledu odnosa s Hrvatskom.

"U roku nekoliko mjeseci Jadransko more bit će zaštićeno i 5. člankom Washingtonskog ugovora, nakon što Slovenija postane i članica NATO saveza", rekao je Janša.

Janša je ocijenio da je dokaz za slovensku suverenost na moru, te za to da je "pomorska država s izlazom na otvoreno more" i to što je 1993. godine (u vrijeme kad je Janša bio ministar obrane) Sloveniju posjetio "prvi strani ratni brod". Slovenija tada, pojasnio je Janša, kao pomorska država nije tražila dozvolu Hrvatske da taj brod uplovi u Kopar.

(Hina) fl nab

Pročitajte više