Slovenija krivo izvijestila o kvaru u Krškom "zbog krivog formulara"

VIJEST o kvaru u nuklearnoj elektrani Krško u Hrvatsku je kasnila satima, a Austriji je javljeno da je riječ o "vježbi" - i sve to zbog birokracije, odnosno "krivog obrasca".

Kako prenose slovenski mediji, direktor Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar se ispričao zbog zbrke koja je nastala te je objasnio kako je "Uprava upotrijebila pogrešan formular, ali je pogreška kasnije ispravljena".

Podsjetimo, Slovenija je Austriju obavijestila kako je riječ o "vježbi", dok su za stvarni kvar u primarnom sustavu hlađenja centrale doznali tek nakon upozorenja Europske komisije. Stoga je austrijski ministar okoliša Josef Proell od Slovenije zatražio službeno objašnjenje ovakvog obmanjivanja, a istaknuo je kako ovo "ozbiljno dovodi u pitanje povjerenje u slovenski sustav uzbunjivanja". Proell je najavio i kako će zatražiti da se o ovom pitanju raspravlja na idućem Vijeću ministara EU-a, koje će se u četvrtak održati u Luxembourgu.

Zbog prestanka rada NE Krško, Slovenija prisiljena na uvoz dodatne struje

Nakon otkrivanja kvara na nuklearki započeto je snižavanje snage reaktora. Reaktor je u potpunosti isključen oko 19.30 sati, a ohladio se oko 20.10 sati. Nakon zaustavljanja reaktora krenulo se u traženje mjesta i uzroka kvara.

Direktor slovenske državne agencije za nuklearnu sigurnost, Stane Rožman, rekao je kako će danas biti utvrđeno koliko je dana potrebno za popravak kvara, odnosno za zamjenu oštećene brtve, zbog koje je došlo do curenja vode za hlađenje reaktora. Reaktor će ostati isključen sve dok se kvar ne ukloni.

Rožman je još jednom istaknuo kako nije došlo do nikakvih štetnih utjecaja na okoliš te kako zaposlenici nuklearke i okolno stanovništvo nisu bili u opasnosti.

Zbog zaustavljanja reaktora će, prema najavi slovenskih elektrodistribucijska poduzeća, Slovenija morati uvesti dodatnih 345 megavatsati struje. Ipak, ne očekuju se poteškoće u opskrbi električnom energijom. Slovenija inače iz NE Krško namiruje oko 20 posto svojih potreba za električnom energijom.

> Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

> Europski mediji izvještavaju o gašenju nuklearke u Krškom

> Hrvati "u mraku" oko Krškog: Prva službena obavijest tek oko 22 sata

> "Opasnost u NE Krško je prestala"

> Hrvatska strana o kvaru u Krškom: "Brže bi reagirali da je bila velika nesreća"

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više